Izvor: Klix | Sreda, 27.03.2019.| 16:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Energetska zajednica pokrenula postupak protiv BiH zbog garancije za kredit za izgradnju Bloka 7

(Foto: elektroprivreda.ba)
Sekretarijat Energetske zajednice je objavio da zvanično otvara postupak protiv BiH za rešavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 mil EUR od kineske Exim Bank za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva meseca reaguje na navode o nepoštovanju zakona o Energetskoj zajednici.

Ovaj postupak može potencijalno da uzrokuje kašnjenje u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kao i privremenu obustavu finansiranja od strane banaka EU.

Otvaranje postupka je usledilo posle četiri upozorenja koja je Sekretarijat Energetske zajednice uputio vlastima Federacije BiH. Ovim upozorenjima je ukazano na činjenicu da, prema pravilima EU koje je BiH obavezna da poštuje, predložena garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć. Osim upozorenja iz Energetske zajednice, i komesar za proširenje EU Johanes Han je takođe upozorio vlasti Bosne i Hercegovine da ne odobravaju ovu garanciju, jer je ona "u suprotnosti s pravilima EU".

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne preduzme korake za ispravljanje neusklađenosti, slučaj će biti prosleđen najvišem telu za donošenje odluka Energetske zajednice, Ministarskom savetu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.