Izvor: Novosti | Sreda, 27.03.2019.| 15:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najavljena kupovina 30 električnih vozila koja će saobraćati na liniji 31, od Konjarnika do centra Beograda

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Osim linije EKO 1, Beograd bi mogao da dobije još jednu na kojoj saobraćaju električni autobusi, i to već sledeće godine - liniju 31. Plan da novih 30 električnih vozila saobraća sa Konjarnika do centra grada otkrio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Ove autobuse će proizvoditi Ikarbus, koji je kupila kinske kompanija Yinlong, a čije predstavnike je Vesić u utorak primio u Starom dvoru.

- Ikarbus je tradicionalni partner Grada, i dve trećine autobusa koje imamo su upravo njihovi - kazao je Vesić.

- Veoma bismo bili srećni da saradnju nastavimo. Gradu je potrebno oko stotinu zglobnih autobusa do kraja godine, te smo i razgovarali o mogućnosti da oni podignu proizvodnju, kako bismo od njih kupili ta vozila. Nama su potrebni i električni autobusi jer želimo da, osim jedne linije sa pet takvih vozila, naredne godine imamo još jednu. U pitanju je linija 31.

Vesić je, u ime Grada, zahvalio predstavnicima kompanije Yinlong što investiraju u Beograd, jer će, kako je naveo, ulaganjem u razvoj Ikarbusa Beograd dobiti stabilnog partnera.

- Ovo će omogućiti da jedna od najstarijih beogradskih firmi, koja ima više od stotinu godina tradicije, nastavi da radi i posluje. Predstavnici kineske kompanije su me obavestili da im u prvoj fazi nedostaje oko stotinu radnika, što će obezbediti nova radna mesta. Njihovi planovi su i da nastave proizvodnju dizel autobusa, koje Ikarbus tradicionalno pravi. Otpočeće i proizvodnju električnih autobusa, koji se u Ikarbusu nisu nikada proizvodili. Upoznali su me i sa tim da pripremaju projekat za izgradnju nove fabrike za baterije za električne autobuse, što će omogućiti da Srbija poveća izvoz i zaposli nove radnike - istakao je Vesić.

Podsećamo, plan Grada je da u narednih nekoliko godina ulicama Beograda saobraća 80 električnih autobusa.

Čelnici Grada najavili su da će kupiti 80 električnih autobusa još u oktobru 2017. godine, kao i nove tramvaje koji bi trebalo da saobraćaju novim Mostom preko Ade. Kupovine, najavljene za 2018. godinu, nije bilo. Hoće li Grad imati novca da ih kupi do kraja godine, ostaje da se vidi.

NA liniji 31 saobraća 18 vozila javnog prevoza. Grad sada najavljuje da će na EKO liniji 31 saobraćati 30 elektro-autobusa.

Jedan od razloga je to što su u pitanju manja vozila, a drugi to što će, možda, i po rekonstrukciji Trga republike trolejbusi 21, 22 i 29 i dalje nastaviti da saobraćaju samo do Slavije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.