Izvor: Beta | Sreda, 27.03.2019.| 15:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sutra potpisivanje ugovora o prenosu građevinskog zemljišta u Zrenjaninu kineskoj kompaniji Shandong linglong tire

Ilustracija (Foto: Vladislav Gajic/shutterstock)
U Zrenjaninu će sutra (28. marta 2019. godine) biti potpisan ugovor o otuđenju, bez naknade, građevinskog zemljišta u Slobodnoj zoni Zrenjanin kineskom investitoru, kompaniji Shandong linglong tire Co Ltd, za potrebe izgradnje fabrike.

Kako je saopšteno iz Republičke direkcije za imovinu, time će Republika Srbija, na osnovu zaključka Vlade, preneti nešto više od 97 hektara građevinskog zemljišta na kineskog investitora.

Ugovor će u ime Srbije potpisati direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić i vlasnik kineske kompanije Shandong linglong tire.

Kineska kompanija će u osnivanje nove fabrike pneumatika u Slobodnoj zoni Zrenjanin uložiti 800 mil EUR, a fabrika će prvenstveno proizvoditi radijalne pneumatike visokih performansi za putnička vozila, kamione i autobuse, poljoprivredne pneumatike i pneumatike za korišćenje izvan trasiranih puteva.

Projekat će biti završen u roku od sedam godina, u planu je zapošljavanje 1.500 ljudi, od čega će 1.200 radnih mesta biti otvoreno za lokalno stanovništvo, dok će 300 ljudi biti upućeno iz matičnog kineskog društva, a za potrebe instalacije opreme, probnog rada i obuke.

Realizacija projekta, kako se očekuje, treba da doprinese industrijalizaciji Zrenjanina, a očekuje se da se efekti odraze i na region, kao i na rast privrede Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.