Izvor: eKapija | Utorak, 26.03.2019.| 16:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija Sejari najavila potpuno preuzimanje Centrotrans-Eurolinesa

Ilustracija (Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Kompanija Sejari najavila je puno preuzimanje kompanije Centrotrans-Eurolines, čiji je trenutno manjinski, ali najveći pojedinačni suvlasnik, piše BiznisInfo.

Sejari trenutno ima 47,6% deonica u Centrotrans-Eurolinesu koji se bavi domaćim i međunarodnim prevozom putnika, te turističkom delatnošću. Safudin Čengić ima 18,7%, a Muhamed Šaćiragić 10%. Ostali deoničari, njih više od 200, imaju manje udele.

Sejari je u obaveštenju deoničarima najavio da će uskoro objaviti ponudu za puno preuzimanje firme. Tek nakon što objavi ponudu znaće se koju cenu nudi po deonici, odnosno, koliko bi ga moglo koštati preuzimanje firme.

Centrotrans-Eurolines u 2017. je imao prihode od 33,5 mil KM (oko 16 mil EUR) dok su u prvoj polovini 2018. godine prihodi iznosili 16,4 mil KM (oko 8,2 mil EUR). Firma je, prema poslednjim zvaničnim dostupnim podacima od sredine prošle godine, imala oko 560 radnika.

Firma Sejari Sarajevo osnovana je 2002. godine. Generalni je zastupnik, distributer i serviser poznatih svetskih marki autobusa, minibusa i prikolica za Bosnu i Hercegovinu.

Njen vlasnik je kompanija Sejari Holding GmbH iz Nemačke, čiji je osnivač Fahim Sejari. Sejari je osnovao kompaniju 1972. godine. Kasnije se proširila na zemlje naše regije kao distributer vozila.

Sejari Holding je vlasnik još nekoliko kompanija u BiH koje se bave transportom ili prometom vozilima.

Centrotrans-Eurolines osnovan je 1963. godine kao deo kompanije Centrotrans Sarajevo zadužen za pružanje usluga prevoza putnika. Kroz dugogodišnji rad Centrotrans-Eurolines je prošao razne faze organizacionih promena. Centrotrans je 1997. godine primljen u punopravno članstvo Eurolines organizacije.

Danas je Centrotrans-Eurolines sa svojim voznim parkom, koji broji više od 200 autobusa, vodeća firma za autobuski saobraćaj u Bosni i Hercegovini.

Centrotrans-Eurolines je vlasnik i turističke agencije Centroturs, kompanije Centrotrans Prigradski-gradski saobraćaj (PGS) i Centrotrans Istočno Sarajevo, nekoliko autobuskih stanica i još nekih kompanija, navodi portal BiznisInfo.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.