NavMenu

Suficit sa zemljama CEFTA sporazuma 500 mil USD

Izvor: Tanjug Subota, 04.07.2009. 14:59
Komentari
Podeli


Srbija je u prvih pet meseci ove godine ostvarila suficit u razmeni sa zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma od 497,7 mil USD.

To je uglavnom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, odnosno žitarica, proizvoda od njih i raznih vrsta pića, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija je iz zemalja CEFTA regiona najviše uvozila gvožđe i čelik, električnu energiju i proizvode od nemetalnih minerala.

Izvoz Srbije od januara do maja iznosio je 918,9 mil USD, a uvoz 421,2 mil USD, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 218,2%.

Srbija je u prošloj godini ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA od 1,8 mlrd USD, što je takođe bio rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Što se uvoza tiče, Srbija je iz zemalja CEFTA najviše uvozila gvožđe i čelik, kameni ugalj, plutu i drvo.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima stalni suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi. Prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta EU.

Njegove dodatne prednosti su blizina i poznavanje poslovne kulture i preferencija potrošača, kao i mogućnost oslobađanja od carina za izvoz proizvoda za čiju proizvodnju je korišćeno 70% sirovina iz CEFTA regiona ili EU.

Tagovi:
CEFTA sporazum
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.