Izvor: Promo | Utorak, 26.03.2019.| 13:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Održana najveća svetska rudarska konvencija PDAC 2019 - Visoki zvaničnici Srbije u Torontu

Prospectors & Developers Association of Canada (PDAC) je vodeća institucija u Kanadi u oblasti istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina. Sa približno 8.000 članova iz celog sveta u svim sektorima geološko-rudarske industrije, misija PDAC-a je da promoviše globalno odgovornu, održivu industriju mineralnih sirovina.

Kao kredibilna institucija, PDAC podstiče najbolje prakse u tehničkom, operativnom, ekološkom i društvenom delu izvođenja projekata u rudarstvu. Poznat je u svetu po svojoj godišnjoj Konvenciji koja je registrovana kao vodeći međunarodni događaj za industriju mineralnih sirovina. PDAC je vodeća konvencija koja okuplja pojedince, kompanije i organizacije koje su aktivne u industriji mineralnih istraživanja. Godišnje joj prisustvuje 1.000 izlagača, 3.500 investitora i više od 25.000 učesnika iz 135 zemalja. Četvorodnevna konvencija koja se održava jednom godišnje u Torontu drastično je porasla u domenu veličine, rasta i uticaja od kada je prvi put organizovana davne 1932. godine i danas predstavlja prvorazredni događaj za svetsku industriju mineralnih sirovina.

PDAC konvencija svake godine privlači i sve veći broj predstavnika zemalja sa svih kontinenata. Pojedine države samostalno organizuju panele o tekućim projektima, potencijalima mineralnih sirovina na njihovim teritorijama i prezentuju prednosti poslovanja u svojoj zemlji. Neke od zemalja koje imaju tu praksu su: Kanada, Južnoafrička Republika, Peru, Čile, Ekvador, Mongolija, Kolumbija, Kina, Australija, Brazil, Irska, Argentina, Indija, Nemačka, Barbados i druge.

PDAC predstavlja mesto za upoznavanje sa najnovijim trendovima, tehnologijama, najboljim praksama i usavršavanjima u domenu rudarstva i geologije, omogućava stvaranje novih kontakata, kreiranje potencijalne saradnje među pojedincima i kompanijama. Redovni učesnici mogu se uveriti u pomake u poslovanju geološko-rudarskog sektora, upoznati se sa napretkom dugogodišnjih projekta, kao i steći najnovija saznanja o izazovima i preprekama odgovornog poslovanja koje je postalo neraskidivi deo vođenja geološko-rudarskih projekata kod svih kompanija u svetu. PDAC konvencija obuhvata i sajamski prostor sastavljen od tri hale u kojima mnogobrojni investitori, proizvođači opreme, pružaoci različitih usluga u sektoru geologije i rudastva na svojim štandovima tokom 4 dana trajanja konvencije prezentuju svoje proizvode i usluge, kao i potencijalne projekte.

Ove godine, PDAC konvencija je održana od 3. do 6. marta u Metro Toronto Convention Centre, uz učešće više od 25.000 posetilaca. Ceremoniju su otvorili Glenn Mullan, predsednik PDAC, Amarjeet Sohi, kanadski ministar prirodnih resursa, Ed Sackaney i drugi uvaženi gosti.

Jedna od najvažnijih sesija za Republiku Srbiju bila je Treća godišnja sesija zapadno-tetijanskog pojasa (3rd Annual Western Tethyan Belt Session) koja je održana 3. marta, a kojoj je prisustvovalo više od 230 učesnika. Domaćini sesije bile su kanadske kompanije Mundoro Capital i Euromax Resources, koje svoje projekte razvijaju u Srbiji, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Sesija ističe značaj Tetijan pojasa kao sve atraktivnijeg regiona za mineralne projekte o kojima svedoče prezentacije učesnika ove sesije. Posebni akcenat na ovogodišnjoj sesiji bila je prezentacija Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike Republike Srbije. On je, na poziv ministra prirodnih resursa Kanade, prvi put učestvovao na Međunarodnom samitu ministara rudarstva (IMMS) PDAC.

Na Trećoj godišnjoj sesiji zapadno-tetijanskog pojasa, ministar Antić je predstavio sektor rudarstva u Srbiji i istakao da je Srbija postala zemlja pogodna za investicije i da se nalazi na 4. mestu evropskih zemalja po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor prema istraživanju kanadskog instituta "Frejzer". Pored ministra Antića, srpsku delegaciju na PDAC 2019 činili su i ambasador Republike Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike prof. dr Stevica Deđanski i pomoćnik ministra za sektor rudarstva i geologije, Ivan Janković.

Na sesiji se obratio značajan broj eminentnih zvaničnika i stručnjaka iz sektora uključujući predstavnike kanadkih kompanija Dundee Precious Metals, Mundoro Capital, Medgold i Euromax Resources. Događaju je prisustvovala i ambasadorka Kanade u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji Kati Čaba, koja je iskoristila boravak ministra Antića u Torontu da podrži osnaživanje veza između Kanade i Srbije u rudarskom sektoru.

Predstavnici kompanija su predstavili svoje posebne projekte u zapadno-tetijanskom pojasu, ukazali na sve prednosti i izazove u daljem napretku projekata, dok su predstavnici vlade ponudili regionalni uvid. Zaključak sesije je da zapadni deo Tetijan pojasa ostaje neistražena regija, iako je bogata mineralnim potencijalom, niskim troškovima istraživanja usluga, kvalifikovanom lokalnom radnom snagom i dobrom infrastrukturom.

Iste večeri, ambasada Kanade u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji je organizovala koktel zajedno sa Kanadsko-srpskim poslovnim udruženjem (CANSEE) kom su prisustvovali predstavnici srpske delegacije, predstavnici geološko-rudarskih kompanija iz Srbije, kao i brojni predstavnici kanadskih kompanija koji su prisustvovali PDAC konvenciji.

- Srbija je ponovo imala istaknuto mesto na PDAC konferenciji. Više je razloga za to, ali najvažniji su spremnost Srbije da izađe u susret investitorima i omogući im i olakša sve procedure, obezbedi realne mogućnosti da svako ima kontakt sa nadležnima u ministarstvu u cilju brzog i efikasnog posla i ukaže na atraktivnosti Srbije i nalazišta u njoj. Nekoliko velikih investicija u Srbiji to pokazuje, kao i prisustvo visokih zvaničnika iz Srbije na PDAC-u - rekao je Stevica Deđanski, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

I ove godine, PDAC 2019 je opravdala očekivanja svojih učesnika i omogućila brojim posetiocima da na jednom mestu čuju najnovije trendove geološko-rudarskog sektora, upoznaju se sa izazovima odgovornog poslovanja, posete sesije zemalja koje pružaju potencijal za razvoj geologije i rudastva u svojim zemljama i upoznaju se sa tekućim i potencijalnim projektima tih lokacija.

O značaju PDAC konvencije govori i sve veći broj posetilaca iz Srbije koje, pored srpske delegacije, čine predstavnici brojnih geološko-rudarskih kompanija koje posluju u Srbiji, a prepoznaju važnost PDAC konvencije za stvaranje novih kontakta i saradnju na postojećim i budućim projektima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE