Izvor: eKapija | Ponedeljak, 25.03.2019.| 17:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

ČADEŽ: Otvorena vrata za naše izvoznike, stižu investitori iz Emirata

Srbija u godinama pred nama može da očekuje novi talas investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a srpske kompanije Emirate mogu da upišu na listu tržišta na kojima imaju značajne šanse za povećanje izvoza - izjavio je Marko Čadež u ponedeljak 25. marta, u Abu Dabiju, sumirajući rezultate dvodnevne posete UAE i razgovora sa predstavnicima tamošnjih državnih institucija, poslovnih asocijacija i pojedinačnih kompanija.

Beograd će u skorije vreme posetiti delegacija Mubadale radi razmatranja novih investicionih projekata, dogovoreno je tokom razgovora sa Halidom Abdulom al Kubaisijem, direktorom Sektora za aeronautiku, obnovljivu energiju i IT ove kompanije, koja kod nas trenutno realizuje vetropark Čibuk 1.

- U fokusu njihovog interesovanja sada su poljoprivreda i prehrambena industrija, jer su agrobiznis markirali kao strateški sektor za ulaganja. Zainteresovani su i za saradnju sa kompanijom Comtrade, sa kojom će nastaviti razgovore - kaže Čadež.

Napominje i da o značaju novih investicija Mubadale u Srbiji najbolje govore podaci o snazi ovog investicionog fonda sa kapitalom većim od 200 mlrd EUR, 100.000 zaposlenih i investicijama u više od 50 zemalja širom sveta.

Na sastanku sa Mubarakom Rašidom Hamisom al Mansurijem, guvernerom Centralne banke i direktorom Investicionog fonda Emirata, predsednik PKS je predstavio poslovne prilike i mogućnosti za ulaganja u srpsku privredu, sa posebnim fokusom na potencijale za saradnju sa brzorastućim IT sektorom Srbije. Hamis al Mansur je potvrdio interesovanje Fonda za ulaganja u Srbiju i zajedničke projekte sa našim kompanija.

Čadež je razgovarao i sa Mohamedom Helal al Muhairijem, generalnim direktorom Privredne komore Abu Dabija, po čijoj oceni sve više investicija iz UAE u srpsku privredu, kao što su ulaganja Al Dahre i Al Ravafeda, svedoče o stabilnosti i velikom potencijalu ekonomije Srbije.

Predsednik PKS uputio je poziv kolegama iz Komore Abu Dabija da sa privrednim delegacijama posete Srbiju, kako bi se na licu mesta, upoznali sa novim poslovnim prilikama i sa srpskim privrednicima razgovarali o konkretnim poslovnim aranžmana.

Unapređenju ekonomskih veza dve zemlje i kompanija pojedinačno, zajednička je ocena sagovornika, značajno doprinosi i učešće srpskih kompanija na sajmovima u UAE.

- Predstavljanjem na sajamskim manifestacijama u UAE, firmama iz Srbije, otvaraju se velike mogućnosti za uspostavljanje kontakata sa potencijalnim partnerima i izvoz, ne samo u Emirate, već i na tržišta Bliskog istoka i Srednjeg istoka - ukazuje Čadež.

To se, kaže, potvrdilo i tokom poslednjeg sajma Gulfood, u februaru ove godine, na kome je, u organizaciji Privredne komore i Razvojne agencije Srbije, učestvovalo oko 20 naših prehrambenih kompanija, a koje su imale oko 800 bilateralnih razgovora sa potencijalnim partnerima iz UAE, ali i iz Jemena, Omana, Etiopije, Kenije, Libana, Saudijske Arabije. Veliko interesovanje za srpske proizvode pokazali su i kupci iz Indije, Pakistana, Bahreina, Izraela, Australije, Tajlanda i Turske. Očekivana vrednost izvoznih poslova, samo na osnovu prvih dogovora postignutih na sajmu, premašuje 3 mil EUR.

Srpska privreda će se sledeće godine predstaviti na velikom nacionalnom štandu u okviru svetske izložbe EXPO Dubai 2020, a učešće u programu "Zemlja u fokusu", koji realizuje Privredna komora Dubaija dobila bi priliku da, već ove godine, organizacijom niza događaja i susreta, prezentuje svoju ekonomiju i pojedinačne kompanije potencijalnim partnerima i investitorima iz UAE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.