NavMenu

Kamate ipak idu dole - banke uglavnom prihvatile zahtev NBS

Izvor: Novosti Petak, 03.07.2009. 11:54
Komentari
Podeli

Većina banaka odlučila je da smanji marže, odnosno bankarsku zaradu na kredite u otplati. U Narodnoj banci Srbije kažu da je krajnji rok 15. jul, kada bi i ostale banke trebalo da vrate marže na raniji nivo. Za građane koji su se zadužili, ovo je svakako ohrabrujuća najava.

U bankama ističu da ne postoji zakonski osnov za skidanje marži, ali da će to učiniti u duhu "dobre poslovne politike". Poznavaoci tvrde da su u bankama svesni da NBS može drugačije da se ponaša kada bude kontrolisala bonitet i zakonitost u njihovom radu, te je stoga i došlo do ove kooperativnost.

Međutim, kada će niže marže konkretno osetiti građani koji su podigli kredite, zavisi od vremena potrebnog da se, kako kažu u bankama, obave "operativne i tehničke aktivnosti". Za sada je to konkretno učinila Alpha banka, smanjivši maržu za 0,6%.

- Smanjili smo marže - najmanja je iznosila 1,4%, a sada iznosi 0,8% - kaže član Izvršnog odbora Alpha banke Nebojša Đorđević.

Slično će, nezvanično se saznaje, postupiti i Hypo-Alpe-Adrija i Intesa, koje će korekciju marži obaviti u trećem kvartalu.

Guverner Jelašić kaže da je ubeđen da većina banaka više neće retroaktivno podizati kamate, ali, ipak, jedini siguran način da se klijenti zaštite od neprijatnih iznenađenja jeste da pažljivo čitaju ugovore pre podizanja kredita.

- Od septembra se može očekivati određeno pojeftinjenje kredita u Srbiji - procenjuje guverner Jelašić. - Bankarske marže u Srbiji veće su nego u zapadnoevropskim zemljama, ali da bi se one smanjile potrebno je da se popravi i kreditni rejting zemlje.

Žalbe i sud

Advokati smatraju da građanima preostaje samo preventivno delovanje i pažljivo čitanje ugovora. Postoji i mogućnost žalbe samoj banci, kao i Narodnoj banci, ako se rate na kredite retroaktivno povećavaju, a na kraju i tužba sudu.

Zakon o obligacionim odnosima predviđa da, ukoliko sud ustanovi da su pojedine odredbe suviše stroge prema klijentu, sud može odbiti njihovu primenu.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 03.07.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.