Izvor: Jugmedia | Ponedeljak, 25.03.2019.| 09:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Organska hrana tokom cele godine, uz pomoć tople izvorske vode u Sijarinskoj Banji

(Foto: monticello/shutterstock.com)
Četvoročlana učenička ekipa iz Medveđe osmisla je jedinstveni biznis plan o proizvodnji organske hrane u plastenicima koji bi se tokom cele godine navodnjavali toplom izvorskom i lekovitim vodom iz Sijarinske Banje, koja sada otiče u banjsku reku, i za tu svoju ideju dobila treću nagradu na regionalnom takmičenju Saveza pronalazača Srbije, održanom u Vranju pod sloganom "Takmičarski dani mladih preduzetnika i inovatora", piše portal Jugmedia.

Reč je zapravo o formiranju virtuelnog preduzeća, od ideje preko biznis plana i njegove održivosti.

- Učenici su najpre pošli od ideje da se iskoriste tople vode iz 18 banjskih izvora koje otiče u reku, a onda preko radionica došli do finalne ideje osnivanja preduzeća za proizvodnju organske hrane tokom cele godine, s prihodima i rashodima do dobiti. Cela ideja je njihova koju smo mi profesori podržali - objašnjava za Jugmediu jedan od dvojice profesora, Rade Perović.

Ta ideja decenijama je prisutna i u planovima lokalnih valsti, ali u praksi nikada nije realizovana, pa izgleda da su mladi, potencijalni biznismeni, pažljivo slušali starije i sve to uneli u kompjuter.

Takmičili su se najbolji učenici VIII razreda osnovne škole i prve godine srednje škole: Anđela Zlatković, Milica Vuletić, Petra Lazić i Nikola Filipović, u pratnji Dragana Veselinovića i Radeta Perovića, nastavnika OŠ "Gornja Jablanica" i TŠ "Nikola Tesla" iz Medveđe.

Prvog dana održana je radionica "Izrada biznis plana" i edukacija, a drugog je u sali Doma Vojske u Vranju održano takmičenje na kojem su Medveđani zauzeli treće mesto.

Osim nagrađenih učenika, predsednik Saveza pronalazača Slobodan Bata Simić uručio je i dve povelje "Mihajlo Pupin" opštini Medveđa i predsedniku opštine, dr Nebojši Arsiću, koji je prisustvovao drugom takmičarskom danu i proglašenju najboljih.

- Od velikog broja ekipa iz cele Srbije, ekipa iz Medveđe osvojila je treće mesto i pokazala da je znanje u malim sredinama itekako na visokom nivou. Ulaganje u mlade i nauku se uvek pokaže kao najbolja investicija, jer su oni pravi ambasadori opštine Medveđa - rekao je prvi čovek Medveđe Nebojša Arsić.

Savez pronalazača Srbije postoji od 1956. godine i broji više od 1.000 aktivnih članova iz 12 organizacionih jedinica Srbije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.