Izvor: Nezavisne novine | Ponedeljak, 25.03.2019.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

RS pregovara sa Svetskom bankom kredit od 100 mil KM za rekonstrukciju i izgradnju puteva

(Foto: Juan Carlos Alonso Lopez/shutterstock.com )
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je Srni da se vode pregovori sa Svetskom bankom o kreditu od 100 miliona KM za rekonstrukciju i održavanje postojećih i izgradnju novih magistralnih i regionalnih puteva u Srpskoj.

- Vlada je već formirala komisiju koja vodi pregovore sa Svetskom bankom. Očekujemo brzu realizaciju tih sredstava i njihovu efektivnost da bi u predstojećoj građevinskoj sezoni krenuli u realizaciji projekata - naglasio je Trninić.

On je podsetio da Srpska ima mrežu od 4.200 kilometara magistralnih i regionalnih puteva i svake godine se održavaju u sklopu redovnih aktivnosti javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" koje njima i gazduje.

- Mi smo u poslednjnih deset godina uložili više od milijardu KM u izgradnju i rekonstrukciju oko 1.100 kilometara magistralnih i regionalnih puteva. I ove godine je planom predviđeno održavanje i investicije u nove pravce, ali su ta sredstva nedovoljna i neophodno je obezbediti nove izvore finansiranja", kaže Trninić.

U okviru ovog aranžmana bila bi finansirana rehabilitacija i modernizacija puteva, tunela i mostova koji su obuhvaćeni godišnjim i trogodišnjim planovima Puteva Republike Srpske.

Strateškim dokumentima Republike Srpske definisani su prioriteti u izgradnji magistralnih i regionalnih puteva, a na toj listi su, između ostalih, pravci Foča - Šćepan Polje, Foča - Tjentište, Banjaluka - Bronzani Majdan - granica entiteta, Kotor Varoš - Mitrovići, Podgradci - Mrakovica i Mlječanica - Mrakovica.

Sličnim aranžmanom u periodu od 2007. do 2012. godine obavljena je rehabilitacija 1.100 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.