NavMenu

ARSIĆ: Srpska privreda raste sporije od regiona

Izvor: Danas Ponedeljak, 25.03.2019. 08:47
Komentari
Podeli
Milojko Arsić (Foto: Medija centar Beograd)Milojko Arsić
Uzrok negativnih trendova u srpskoj privredi je kombinacija unutrašnjih slabosti, kao što je pad proizvodnje struje i uglja EPS-a zbog lošeg upravljanja kompanijom i spoljnih faktora kao što je usporavanje privrede u Evropskoj uniji, pad proizvodnje automobila i prohibitivne carine Kosova i Metohije za robu iz Srbije, rečeno je uoči vikenda na predstavljanju Kvartalnog monitora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

- Osnovni problem privrede je niži trend rasta od proseka zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ne može se celo usporavanje privrede pripisati usporavanju EU. U prva tri kvartala prošle godine kvartalni rast BDP-a bio je oko 1%, a u četvrtom kvartalu 0,3%, što je oko 1,2% na godišnjem nivou. Nijedna zemlja CIE nema toliko usporavanje u poslednjem kvartalu, što ukazuje da su problemi unutrašnji. Ono što država može da uradi jeste da reši problem lošeg menadžmenta u EPS-u, ali umesto toga vlada minimizira štetu ili je čak negira - rekao je Milojko Arsić, glavni urednik Kvartalnog monitora.

On je ukazao na potrebu za antirecesionim merama države, s obzirom da postoji fiskalni prostor između budžetskog suficita i umerenog deficita do 1% BDP-a koji ne bi ugrozio javni dug.

- Najveći efekat imaju javne investicije, kao i ulaganje u nauku i inovacije. Država bi trebalo da odustane od dividendi javnih preduzeća, jer imamo apsurd da se uzima novac iz javnih preduzeća za investicije za suficit budžeta - napominje Arsić, dodajući da je to možda bilo opravdano 2014. i 2015, ali ne i sada.


Arsić ukazuje i na veliki rast deficita platnog bilansa poslednje dve godine, pre svega zbog jačanja dinara u odnosu na evro.

- Rast robnog deficita ne može se objasniti samo uvozom opreme zbog investicija, jer i druge zemlje CIE koje su imale visoke stope rasta su istovremeno imale ravnotežen platni bilans ili čak suficit. Jačanje dinara od 6% u odnosu na evro poslednje dve godine nema uporište u realnoj snazi ekonomije, a istovremeno produktivnost stagnira. Samo još hrvatska kuna i rumunski lej je jačao u odnosu na evro u CIE, sve ostale valute su slabile - upozorio je Arsić, napominjući da bi NBS trebalo da interveniše tako da dopusti da dinar oslabi prema evru.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.