NavMenu

Tršić kod Loznice privlačan brojnim turistima - Obogaćeni sadržaji doprineli poseti oko 120.000 ljudi

Izvor: Novosti Ponedeljak, 25.03.2019. 08:11
Komentari
Podeli
Tršić (Foto: Sanja Šojić)Tršić
Rodno selo Vuka Stefanovića Karadžića, Tršić, u čijem središtu su, pored ostalog, nov i savremen Obrazovni centar "Vuk Karadžić", Vukova spomen-kuća, Muzej jezika i pisma, Dositejev muzej, Muzej Vukovih sabora, letnja pozornica, crkva brvnara, Muzej domaće radinosti, sve više privlači goste iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske, ali i iz inostranstva.

- Raduje nas što je u Tršiću življe nego ikad, i taj trend će sigurno biti nastavljen, jer nam je država mnogo pomogla, uz naše višegodišnje zalaganje da dobijemo obrazovni centar, koji će za humanističke nauke biti isto što i Petnica kod Valjeva, za društvene nauke - kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. - Ovde se održavaju mnoga predavanja, seminari, radionice, izložbe, kongresi i drugi sadržaji koji doprinose negovanju naše sveobuhvatne baštine. Dolaze nam istaknuti gosti, od akademika, univerzitetskih profesora, do najpoznatijih umetnika, predstavnika države, diplomata, uz, naravno, kontinuirani boravak i rad učenika i studenata iz svih krajeva zemlje i inostranstva, posebno onih koji drže do naše pismenosti, kulture, jezika.

Obogaćeni sadržaji uticali su i na dobru turističku posetu, pa Vukovo selo godišnje poseti više od 120.000 ljudi. Inače, do Tršića se od Loznice ili iz pravca Valjeva stiže lako, savremenim drumom. Takođe, svi sadržaji su prilagođeni gostima koji stižu i za vikend, kada je poseta najveća.

Od kada je pre desetak godina sve sređeno "pod konac", uključujući i kompletno uređenje Vukove spomen-kuće i restauraciju svakog predmeta u njoj i oko nje, Vukov sabor, naša najveća i najstarija kulturna manifestacija, doživeo je svojevrsnu renesansu, a samo koju godinu ranije, početkom veka, voljom vlasti u Beogradu bio je sveden na lokalni nivo.

O Tršiću se, uz grad Loznicu, stara Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice, a o Obrazovnom centru "Vuk Karadžić" brine se država, uz pomoć i podršku grada, koja je svakodnevna i dragocena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.