Izvor: eKapija | Nedelja, 24.03.2019.| 19:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija postala 23. država članica CERN-a

(Foto: Dominionart/ shutterstock.com)
Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, CERN, primila je u nedelju, 24. marta, Srbiju kao svoju 23. državu članicu nakon što je dobila formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji, saopštio je Institut za fiziku.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić tim povodom istakla je da je ulaganje u naučna istraživanja važno za razvoj naše ekonomije, a CERN je jedna od najvažnijih naučnih institucija danas.

- Neizmerno sam ponosna što je Srbija postala punopravna članica CERN-a. To će doneti nove mogućnosti za saradnju naših naučnika i industrije sa CERN-om i zemlkama članicama CERN-a - rekla je Brnabić.

Predsednica Saveta CERN-a Ursula Basler je istakla da "Srbija ima dugogodišnju saradnju sa CERN-om, a srpski naučnici su kontinuirano uklkučeni u CERN-ove najveće eksperimente".

- Veoma sam srećna što je zahtev Srbije za članstvom u CERN-u doveo do toga da sada možemo da poželimo dobrodošlicu Srbiji kao državi članici - rekla je Basler.

Generalna direktorka CERN-a Fabiola Đijanoti izjavila je da ima veliko zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu Srbiji kao 23. državi članici.

- Srpska naučna zajednica je tokom dugog niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Članstvo će osnažiti dugogodišnju saradnju između CERN-a i Srbije, stvarajući prilike za povećanje saradnje u naučnim istraživanjima, treningu, obrazovanju, inovacijama i deljenju znanja - izjavila je Đijanoti.

- Kao država članica CERN-a, Srbija je spremna da nastavi sa razvojem nauke i obrazovanja, dok će naši naučnici, istraživači, instituti i industrija imati mogućnost da se priključe donosiocima važnih naučnih i tehnoloških odluka - rekao je Mladen Šarčević, srpski ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako se navodi u saopštenju, dok je Srbija bila deo Jugoslavije, jedne od 12 zemalja članica koje su osnovale CERN, srpski fizičari i inženjeri učestvovali su u nekim od prvih CERN-ovih projekata, na sinhrociklotronskom, proton-ciklotronskom i super-proton-sinhroton akceleratorima.

Tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, fizičari iz Srbije radili su na DELPHI eksperimentima na CERN-ovom LEP sudaraču.

CERN i Srbija su 2001. godine zaključili Ugovor o međunarodnoj saradnji koji je omogućio učešće Srbije u ATLAS i CMS eksperimentima na Velikom hadronskom sudaraču i u Svetskoj LHC komjuterskoj mreži, kao i na ACE i NA61eksperimentima.

Najveće učešće Srbije danas u CERN-u je u ATLAS i CMS eksperimentima, u postrojenju ISOLDE, koje izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike, kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica - FČ i CLIC, koji su potencijalno novi najvažniji projekti u CERN-u.

Kao država članica CERN-a, Srbija će imati pravo glasanja u Savetu, CERN-ovom telu koje donosi najvažnije odluke, i doprinosiće budžetu ustanove. Članarana će doprineti mogućnostima za zapošlkavanje u CERN-u, kao i učešću srpske industrijie na CERN-ovim tenderima, navedeno je u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.