NavMenu

ČADEŽ: Investitori iz UAE zainteresovani za ulaganje u visokotehnološke srpske kompanije

Izvor: Beta Nedelja, 24.03.2019. 14:31
Komentari
Podeli
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je u nedelju, 24. marta, u Dubaiju da su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata iskazali "veliko interesovanje za ulaganje u visokotehnološke, brzorastuće srpske kompanije" i tom prilikom najavio otvaranje kancelarije PKS-a u komori Dubaija.

Kako se navodi u saopštenju PKS-a, Čadež je na poslovnom skupu u organizaciji Privredne komore Dubaija, pred oko tridesedet emiratskih kompanija, predstavio uslove poslovanja u Srbiji, sa posebnim akcentom na potencijale IT kompanija i procese digitalizacije srpske privrede.

- Osim jačanja veza sa privredom Ujedinjenih Arapskih Emirata u tradicionalnim sektorima, Srbija je kompanijama UAE ponudila i najbolje proizvode rastuće IT industrije, kao što su rešenja naših inovativnih kompanija za e-zdravstvo, digitalnu poljoprivredu, upravljanje energetskim sistemima, ekologiju i unapređenje finansijskog sektora - rekao je Čadež.

Po njegovim rečima, mogućnosti za saradnju i plasman srpskih IT rešenja postoje, pre svega, u oblastima informacione bezbednosti, automatizacije kontrolnih mehanizama u energetskom sektoru (embedid softveri) i funkcionisanja pametnih gradova.

Čadež se danas sastao i sa Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, sa kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralnih veza poslovnih zajednica dve zemlje.

On je kazao da je komora Dubaija ustupila prostorije i infrastrukturu za otvaranje kancelarije PKS, uz pokriće troškova njenog funkcionisanja i dodao će već u naredna dva meseca biti izabran srpski predstavnik iz redova oko deset hiljada poslovnih ljudi iz Srbije koji žive i rade u UAE.

- Današnji skup je prvi u nizu ovogodišnjih događaja na kojima će se srpska ekonomija i kompanije predstaviti potencijalnim partnerima i investitorima iz Emirata, a za ovu godinu dogovorili smo i posetu velike privredne delegacije Dubaija Srbiji - rekao je Čadež.

Čadež je ocenio da su "trgovinska razmena od 184 mil USD u prošloj godini, kao i ukupna dosadašnja privredna saradnja Srbije i UAE, uprkos rastu investicija iz Emirata u Srbiji, još daleko ispod realnih mogućnosti.


- Zajednički stav je da gotovo sve privredne grane nose potencijal za veću trgovinsku i investicionu saradnju i zajedničke projekte: od agrobiznisa, preko energetike i ekologije, odbrambene i avio industrije, građevinarstva, saobraćaja, turizma i zdravstva do sektora informacionih tehnologija u kome je probuđen obostrani interes privrednika za povezivanje - rekao je Čadež.

Unapređenju saradnje, kako Čadež navodi, doprineće i to da su Privredna komora Dubaija i privreda UAE "Srbiju ove godine prepoznali kao zemlju u fokusu" i da će se Srbija sledeće godine predstaviti na velikom nacionalnom štandu u okviru svetske izložbe Expo Dubai 2020. čija je tema digitalizacija.

Predsednik PKS-a će sutra, drugog dana posete UAE sastati sa guvernerom Centralne banke i direktorom Investicionog fonda Emirata Mubarakom Rašidom Hamisom al Mansurijem i generalnim direktorom Privredne komore Abu Dabija Mohamedom Helal al Muhairijem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.