NavMenu

Rešavanje pitanja otpadnih voda jedan od prioriteta - Srbiji potrebno više od 300 sistema za prečišćavanje u vrednosti 5 mlrd EUR

Izvor: eKapija Nedelja, 24.03.2019. 10:49
Komentari
Podeli
(Foto: John Kasawa/shutterstock.com)
Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da je za rešavanje pitanja kvaliteta pijaće vode u Srbiji potrebno izgraditi više od 300 sistema za prečišćavanje otpadnih voda u vrednosti od približno 5 mlrd EUR.

Ministar je ukazao na to da je raspisan konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenja za preradu otpadnih voda za lokalne samouprave u iznosu od više od 450 miliona dinara, što je samo početak, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

- Ovaj posao ne može da se završi preko noći, potrebno je desetak godina, ali to će se desiti sigurno. Srbija ide u dobrom pravcu - zaključio je Trivan.

Trivan je na stručnoj konferenciji "Srbija i evropske integracije – sektor voda", upozorio na to da je Srbija po kapacitetu površinskih autohtonih pijaćih voda poslednja zemlja u regionu, zbog čega je neophodno da se voda koristi štedljivo.

On je rekao da je nestašica pijaće vode urgentno svetsko pitanje, koje ima ozbiljne ekonomske, ekološke, ali i socijalne posledice, i dodao da podaci Ujedinjenih nacija i svetskih organizacija govore da između pet i šest hiljada ljudi godišnje izgubi život zbog toga što nema pristup pijaćoj vodi.

- Moramo učiti na greškama drugih i razmišljati unapred, preduzimajući mere da obezbedimo vodu za budućnost - naglasio je ministar i dodao da je najvažniji posao koji bi u ovoj oblasti trebalo da preduzmemo u Srbiji rešavanje pitanja otpadnih voda.


- To je ujedno jedan od prioritetnih zadataka kojem je Ministarstvo posvećeno. Krenuli smo sa podrškom lokalnim samoupravama u uspostavljanju sistema za prečišćavanje otpadnih voda - naveo je Trivan.

Pored ministra, na stručnoj konferenciji obratili su se državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, generalni direktor JVP Srbijavode Goran Puzović i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut Verica Jovanović.

Pomenuta konferencija održana je u okviru obeležavanja Svetskog dana voda, 22. marta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.