Izvor: Politika | Nedelja, 24.03.2019.| 19:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Početak izgradnje Turskog toka najavljen za april - Da li Srbija treba da krene sa radovima pre Bugarske?

Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Srbija sitno broji do početka gradnje deonice gasovoda Turski tok. Prema potvrdama zvaničnika, radovi u našoj zemlji, od granice sa Bugarskom do Mađarske, počeće u aprilu, a rok za završetak je kraj 2019. godine.

Tim magistralnim gasovodom gas bi se iz Rusije preko Turske dopremao do Srbije u dužini od 403 kilometra, a njegov tehnički kapacitet bio bi 13,588 milijardi metara kubnih. I dok iz Bugarske, od kada je istekao rok za podnoenje ponuda za zakup kapaciteta - 6. mart, nema novih informacija kada kreću sa gradnjom, postavlja se pitanje da li je pametno da Srbija pre komšija krene u ovaj posao, pogotovu ako se zna da je Južni tok propao zbog Bugara, i to pošto su radovi već bili počeli.

Jedno od pitanja je i da li bi, u slučaju da se Bugari pod pritiskom Brisela i SAD ponovo povuku iz projekta, kroz cevi u Srbiji mogao da poteče neki drugi gas.

Izvor blizak i srpskoj i ruskoj strani rekao je za Politiku da je tehnički potpuno izvodljivo, čak i poželjno da se što pre krene u gradnju, zbog uštede vremena, kako se ne bi dogodilo da da Bugari izgrade svoj deo, a onda čekaju nas da gas poteče. Ipak, kako piše Politika, za početak posla na srpskoj strani morale bi da postoje mnogo čvršće garancije da če Bugarska stvarno da gradi ovaj gasovod, kako se ne bi ponovio scenario Južnok toka.

U slučaju da se ipak dogodi najgori scenario, izvor Politike kaže da bi Srbija gas eventualno mogla da dobije iz Rumunije ili Makedonije, s tim što su obe varijante klimave.

S druge strane, Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije kaže za Politiku da ni slučajno ne treba ulaziti u nove rizike sa Bugarima i kretati u izgradnju pre njih.

- Ako je rečeno da će gradnja naše deonice početi u aprilu, verujem da imamo informaciju da Bugari ipak nešto rade, ali da možda ne žele o tome javno da govore, zbog pritisaka za Zapada. Čak i u tim okolnostima, naša zemlja treba da sačeka i uveri se da su radovi u Bugarskoj odmakli. U suprotnom, potrošićemo novac za gradnju, a nećemo imati gas koji će moći da zameni ruski, jer drugog gasa nema - kaže Vuletić.

Kako navodi, Turski tok je veoma važan za Srbiju, jer bi do kraja godine trebalo da se raskine ugovor između Gazproma i Ukrajine o tranzitu gasa. S obzirom na to da se i mi snabdevamo preko Ukrajine, taj prekid gasa bi za nas bio veoma nepovoljan.

Sa njim se slaže i Srećko Đukić, stručnjak za međunarodne gasne prilike, koji kaže da bi, ukoliko bi Srbija počela sa izgradnjom gasovoda Turski tok, a da nema podršku Brisela i Vašingtona, ali i saglasnost Evropske energetske zajednice, to bilo uzaludno bacanje ionako skupih kreditnih para, uz to i politički kontraproduktivno.

- Umesto svakodnevnih najava da će ovaj gasovod biti izgrađen, produktivnije bi bilo pokušati da se pregovara sa EU i SAD da nam potpuno odobre ovaj projekat, kako ne bi bilo naknadnih iznenađenja - kaže Đukić za Politiku.

Kako je istakao, veće bi šanse bile ako bi se tim pregovorima pridružile i Sofija i udimpešta, kuda ovaj gasovod takođe treba da se gradi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.