Izvor: Tanjug | Petak, 22.03.2019.| 17:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Neće više biti dvostrukih standarda - Jednak kvalitet proizvoda na teritoriji cele EU

Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Evropske institucije su nakon desetočasovnih pregovora postigle konačni dogovor o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU, a u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, prenosi portal index.rs.

Prema proceduri, dogovor još moraju da potvrde Savet Evrope i Evropski parlament. Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji plasiraju dvostruki kvalitet biti do 4% njihovog godišnjeg prometa.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Evropska komisija mora u roku tri godine da napravi ocenu efikasnosti novih pravila i po potrebi ih pooštri.

Hrvatska evroposlanica Biljana Borzan je navela da je time završena petogodišnja bitka čiji je rezultat jednak kvalitet svih proizvoda u celoj EU.

Kap koja je prelila času, kako je navela, bilo je istraživanje koje je sprovela sa Hrvatskom agencijom za hranu, a čiji su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Nemačkoj, ali i skuplja.

Čak 82% građana Hrvatske izjasnilo se da smatraju da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

- Mene su ti rezultati obavezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sada je dogovorena zabrana različitog kvaliteta za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično - objasnila je Borzan.

Do sada često proizvodi nisu bili jednakog kvaliteta u svim zemljama EU, a više puta je ustanovljeno da su u zapadnim, bogatijim zemljama znatno kvalitetniji nego na istoku EU.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.