Izvor: Beta | Petak, 22.03.2019.| 16:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završen proces uvođenja sistema za praćenje robe putem lokatora - Mogućnosti za krijumčarenje svedene na minimum

Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Uprava carina Srbije saopštila je da je završen proces uvođenja novog sistema za praćenje tovara robe putem elektronskih lokatora, koji se sada primenjuje na celom carinskom području Srbije.

Novo carinsko obeležje postavlja se na svaki kamion kojim se prevozi roba u uvozu, izvozu ili tranzitu, čime se osigurava nepovredivost sadržaja pošiljke i njena bezbednost, a svaka mogućnost za krijumčarenje svodi se na minimum, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da novi sistem praćenja roba predstavlja važan korak u unapređenju i jačanju kapaciteta Uprave carina, kao jedne od značajnih karika u lancu institucija koje se bave suzbijanjem sive ekonomije.

- Apsolutna sigurnost robe koja se prevozi nam je na prvom mestu. Lokator preko sofisticiranog softvera beleži i najmanju manipulaciju, čime se potpuno isključuje bilo kakvo neovlašćeno otvaranje tovarnog prostora - istakla je pomoćnica direktora Uprave carina Sonja Lazarević i dodala da će "lokatori najviše doći do izražaja u borbi protiv sive ekonomije - čiji ozbiljan pad možemo očekivati već nakon godinu dana korišćenja novog načina kontrole".

Iz Uprave carina su naveli da je na početku primene nova tehnologija naišla na otpor, pa je tako od 21. januara 2019. godine, kada je počela fazna primena elektronskih lokatora namerno oštećeno 100 uređaja.

- Pojedini negoduju jer generalno imaju otpor prema promenama, a ima i onih koji im se priključuju u negativnim komentarima iako nemaju nikakve veze sa postavljanjem lokatora, dok trećima smetaju, jer ih sprečavaju u zloupotrebama na koje su navikli - naglasila je Lazarevićeva i dodala da je potpuno neutemeljena tvrdnja da se na granicama duže čeka zbog postavljanja lokatora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.