NavMenu

Po završetku privatizacije još radnika u Ikarbusu - U planu i otvaranje fabrike baterija u okolini Loznice

Izvor: Tanjug Petak, 22.03.2019. 10:43
Komentari
Podeli
(Foto: beograd.rs)
Novi većinski vlasnik Zemunskog Ikarbusa, kineski Lanzhou Guangdong New Energy Automobile (LGNEA), će po završetku procesa privatizacije početi da sprovodi svoje poslovne planove i programe, a jedan od njih je i prijem novih radnika, izjavio je danas direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić.

- U prvih šest meseci nakon preuzimanja očekujem da ćemo primiti oko 100 radnika - rekao je Vićentijević za RTS.

Prema njegovim rečima, LGNEA je isplatila dug Ikarbusa, čime su se stekli uslovi da otpočne proces privatizacije.

- Privatizacija će teći kroz unapred pripremljeni plan restrukturisanja koji ćemo mi u narednih desetak dana predati Privrednom sudu. Kada se završi taj proces, Kinezi će postati većinski vlasnici Ikarbusa - navodi Vićentić.

On je ukazao da ozbiljne planove za Ikarbus ima kineski Jinlong, koji je jedan od najvećih svetskih proizvodača baterija za elektrovozila, kao i veliki proizvodač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

- Jinlong ima ozbiljne planove za Ikarbus. Zadržaće postojeći proizvodni program i proširiće ga elektrovozilima koje planira najpre da ponudi zemljama u regionu, a potom i ostalom delu Evrope i sveta - rekao je Vićentić.

Prema njegovim rečima, svi autobusi će se praviti pod brendom Ikarbusa.

- Svi autobusi i dizel i elektro praviće se u Ikarbusu, pod brendom Ikarbusa i kao takvi biće plasirani na naše tržište, tržište zemalja u regionu, a onda i na evropsko i svetsko tržište - navodi Vićentić.

On je dodao da će se potpuno promeniti proces proizvodnje.

- Menja se proces proizvodnje jer se menjaju i uslovi na tržištu. Mi verujemo da ćemo sa izuzetnim kvalitetom elektro-komponenti koje nudi Jinlong i našom radnom snagom postati i više nego konkurentni - istakao je generalni direktor Ikarbusa.

On je istakao da je ova privatizacija jako bitna, jer se u Evropi i celom svetu praktično dešava revolucija u auto-industriji, pošto se prelazi sa dizel-motora na elektromotore i da su u toj oblasti Kinezi daleko ispred svih drugih.

Jinlong je jedan od najvećih svetskih prozivodača baterija za elektrovozila, i veliki proizvodač elektroautobusa, elektrokamiona i elektrodostavnih vozila.

Kineska korporacija planira da u Srbiji otvori i fabriku baterija u okolini Loznice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.