Izvor: Tanjug | Petak, 22.03.2019.| 10:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

AIK banka dala ponudu i za kupovinu slovenačke Abanke?

Slovenija je dobila sedam obavezujućih ponuda za privatizaciju državne Abanke, među kojima je i ponuda srpske AIK banke, prenosi portal Seenews pozivajući se na ljubljanske medije.

Na listi ponuđača su, pored ostalih, i mađarska OTP grupa, austrijska Erste banka, kao i americki investicioni fondovi Apolo i Blekstoun, navodi se u informaciji.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda istekao je 19. marta.

- Svi učesnici u postupku prodaje potpisali su sporazum o neobjavljivanju informacija, tako da ne mogu da komentirišem moguće podnošenje ponude za Abanku - izjavila je predsednica uprave AIK banke Jelena Galić u sredu u Ljubljani na pres konferenciji posvećenoj sticanju većinskog udela AIK banke u drugoj slovenačkoj banci, Gorenjskoj banci.

Slovenački mediji su prošle nedelje izvestili da je OTP grupa dala najbolju ponudu od oko 300 mil EUR za Abanku, treću najveću u Sloveniji, što je znatno niže od njenog kapitala od 578,9 mil EUR i od procenjene cene koju su dali analitičari u anketi agencije Invest Slovenia prošle godine u rasponu od 347 do 463 mil EUR.

Slovenački državni holding (SDH) objavio je u oktobru prošle godine javni poziv za dostavljanje ponuda o zainteresovanosti za kupovinu 100% udela u Abanci.

Slovenačka vlada je 2013. godine morala da dokapitalizuje Abanku sa 348 mil EUR, pri čemu je istovremeno preuzela kontrolu nad bankom, piše Seenews.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.