Izvor: B92 | Četvrtak, 21.03.2019.| 18:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU giganti formiraju uniju za baterije - U planu istraživanje sirovina i tehnologija ćelija

Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Nekoliko velikih evropskih kompanija i naučnih laboratorija najavljuje da će 2020. godine formirati takozvanu Evropsku uniju za bateriju (EBU). Predvodnici te ideje su nemački Volkswagen i švedski proizvođač baterija za električna vozila Northvolt.

Oni su udružili snage na istraživanju baterija za električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Zadatak EBU biće da sakuplja znanja o proizvodnji baterija za e-vozila, ali i da se bavi istraživanjem sirovina, tehnologije ćelija, ali i recikliranjem polovnih baterija, navodi se u saopštenju VW-a.

- Svi partneri će povećati svoja ulaganja kao rezultat planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti - saopštio je Volkswagen, dodajući da bi mogla biti tražena i finansijska sredstva od nemačkog ministarstva ekonomije.

Nemačka je osigurala milijardu evra podrške za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, a zahtev za dobijanje sredstava iz tog programa već je podnelo više od 30 kompanija, uključujući proizvođače automobila i njihove dobavljače, proizvođače baterija, hemijske kompanije, proizvođače sirovina i kompanije u sektoru recikliranja, te istraživačke institute.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.