NavMenu

Austrijska Heta se povlači iz Bosne i Hercegovine

Izvor: Indikator Četvrtak, 21.03.2019. 16:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Heta Asset Resolution, "loša banka" bivše Hypo Alpe Adria, povlači se iz Bosne i Hercegovine, izveštava Indikator.ba.

Nakon Srbije, ova institucija koja je imala zadatak da unovči imovinu posrnule austrijske banke a potom se likvidira, okončava posao i u BiH, te u Crnoj Gori.

Kako je portal Indikator.ba ranije pisao, imovinu Heta BiH i Heta AG, te banjalučke kompanije Bora, prema ugovoru koji je sklopljen 17. maja prošle godine je preuzela češka Apollo grupa.

Kako se navodi, u juče, 20. marta, objavljenom finansijskom izveštaju Heta, transakcije udela u Bosni i Hercegovini zaključene su 25. februara ove godine, a u ovom mesecu je predviđeno zaključenje prodaje portfolija imovine.

Društvo Heta će, kako je ranije najavljivano, nastaviti svoje poslovanje u BiH određeni vremenski period, nakon čega će zaključiti svoju misiju u ovoj zemlji.

Austrijska Heta je do kraja 2018. realizovala 90% imovine bivše banke.


U 2018. godine austrijska Heta je ostvarila prihod od prodaje i drugih mera veći od 650 mil EUR, što je znatno više od očekivanih 500 mil EUR, te je ostvarila profit od 297 mil EUR. Kreditorima je ova institucija do sada distribuirala više od 8 mlrd EUR.

Heta trenutno radi na ažuriranju plana prestanka rada, koji bi trebalo da bude gotov u maju 2019. godine.

Istovremeno, banka je objavila da će član Izvršnog odbora Arnold Schiefer otići krajem marta na vlastiti zahtev, i preuzeti funkciju CFO u kompaniji ÖBB.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.