Izvor: Promo | Četvrtak, 21.03.2019.| 13:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rudnik Veliki Majdan uspešno poslovao u 2018. - U planu nastavak ulaganja u istražne radove

Rudnik olova i cinka Veliki Majdan kod Ljubovije, koji je u većinskom vlasništvu britanske kompanije Mineco, tokom 2018. godine je poslovao uspešno, ispunivši planiranu proizvodnju, uz realizaciju istražnih radova i dodatna ulaganja u infrastrukturu i novu opremu.

U protekloj, desetoj godini od ponovnog pokretanja proizvodnje, u Rudniku Veliki Majdan proizvedeno je ukupno oko 6.700 tona komercijalnog koncentrata olova i cinka. Od 2009. godine, kada je u ovom rudniku ponovo pokrenuta proizvodnja, prerađeno je više od 480.000 tona rude.

Rudnik Veliki Majdan je za 2018. na ime rudne rente platio Republici Srbiji platio 51.640.892 dinara, čime je ukupna naknada plaćena od 2008. do kraja 2018. dostigla iznos oko 347,7 miliona dinara.

U tom Rudniku trenutno radi 300 ljudi, 15 više nego u 2017. godine, a njihove zarade su u 2018. godini povećane za 11%.

Prosečne plate kvalifikovanih rudara u ovom trenutku iznose 85.000 dinara neto. U 2019. planirano je povećanje od 10%, što će zavisiti od rezultata rada i cena metala na berzi.

U ovoj godini Rudnik ima plan da proizvodnju održi na istom nivou, s tim da će nastaviti ulaganja u istražno-pripremne radove u iznosu od 1 mil USD samo u eksploatacionom polju Velikog Majdana. Takođe su planirana istraživanja u istražnim poljima Kosjerić i Veliki Majdan, kao i nastavak industrijsko-tehnoloških ispitivanja bakarne rude.

Kao preduzeće koje je izuzetno značajno za lokalnu privredu i stanovništvo, Rudnik je uključen u realizaciju asfaltiranja lokalnog puta Veliki Majdan-Selenac-Mačkov Kamen, dužine oko 15 km. Rudnik je u protekloj godini donirao oko 2.000 m3 kamenog nasipa za donji noseći sloj, a takođe svojom mehanizacijom i materijalom je radio na održavanju lokalne infrastrukture.

Takođe, Rudnik Veliki Majdan pomaže rad lokalnih sportskih i kulturno-umetničkih društava, kao i Dom zdravlja u Ljuboviji.

Za Rudnik Veliki Majdan pitanje zaštite životne sredine jedno je od najvažnijih, kojima se vodi pri poslovanju. Rudnik ulaže u održavanje sistema za zaštitu prirodnih voda, pa redovno čisti korito Selanačke reke, orezuje vegetaciju, održava mostove. Analize vode u tokovima ispod i iznad rudnika potvrđuju da je voda odgovarajućeg kvaliteta i da nema zagađenja. Visok nivo bezbednosti postignut je sanacijom brane jalovišta i ostalih infrastrukturnih objekta, koja je urađena pre 11 godina kada je Mineco preuzeo Rudnik.

Ovaj rudnik izašao je iz stečaja 2006. godine, a njegovu revitalizaciju Agencija za stečaj Republike Srbije proglasila je jednom od najbolje rešenih. Rudnik je bio potpuno devastiran i potopljen, i radovi na sanaciji i revitalizaciji Rudnika Veliki Majdan trajali su do 2009. godine.

Pored Rudnika Veliki Majdan, britanska kompanija Mineco sa svojim partnerima upravlja sa još dva rudnika olova i cinka u Srbiji – Rudnikom kod Gornjeg Milanovca i Bosil-Metalom kod Bosilegrada, gde je pokrenuta pilot proizvodnja. U BIH, Mineco upravlja Rudnikom olova i cinka Gross, sprovodi istražne radove u starom rudniku antimona kod Novog Goražda, a u toku 2017. pokrenuta je proizvodnja i u rudniku ceruzita kod Olova. U Čelebićima kod Foče su uspešno obavljene prve faze istražnih radova i overen je elaborat o rudnim rezervama, a ove godine je potpisan Ugovor o koncesiji za eksploataciju rude olova i cinka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE