Izvor: Tanjug | Četvrtak, 21.03.2019.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do 2020. godine u Srbiji 700 MW struje iz obnovljivih izvora energije

Ilustracija (Foto: LianeM/shutterstock.com)
Srbija će do kraja 2020. godine imati 700 MW struje na mreži iz obnovljivih izvora energije, najavio je danas pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

On je to rekao na otvaranju konferencije "Otvoreni razgovori: nove mogućnosti održivog razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji - Završna konferencija projekta UNDP/GEF Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji" u Privredoj komori Srbije.

Banjac je rekao da je vrlo uspešno završen projekat za razvoj tržišta biomase sa UNDP-om (Program Ujedinjenih nacija za razvoj) .

- Glavni rezultati tog projekta su da je subvencionisana izgradnja šest biogasnih postrojenja u Srbiji, da je kada je počeo projekat 2014. godine bilo svega 5 MW iz biogasnih postrojenja. A sada se projekat završava sa novih šest, ukupne instalisane snage 6,3 MW - naveo je Banjac.

On je rekao da je tako za 130% povećan potencijal u tom delu.

- Osim toga, razvijena je elektronska baza, tzv. berza u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i organizovani su brojni informativni skupovi, gde su investitori dobili informacije kako da apliciraju za sredstva i razvijaju svoje projekte - kazao je Banjac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.