Izvor: N1 | Sreda, 20.03.2019.| 18:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Norveškoj se otvara prvi podvodni restoran

(Foto: YouTube/screenshot)
Prvi evropski podvodni restoran otvara se u Norveškoj, a dosad je mesto za ručak među morskom florom i faunom rezervisalo više od 7.000 znatiželjnika.

Smešten u južnom delu Norveške, restoran podseća na ogromnu betonsku cev, delimično potopljenu u Severno more. Norveški naziv mu je Under, što znači i "čudo".

Dizajn potpisuje norveška arhitektonska kompanija Snoehetta, koja je učestvovala u izradi nacrta za zgradu Opere u Oslu i za Nacionalni memorijalni muzej 11. septembar u Njujorku.

- Fascinantan je upravo ovaj silazak kroz zgradu prema podmorju. Velik transparentni prozor u prvi plan stavlja podmorje, ali nemate osećaj da ste u akvarijumu - kaže predstavnik kompanije Kjetil Tredal Torsen.

Isprva ulazak u Under izgleda poput ulaska u saunu jer drvene daske prekrivaju njegov gornji deo. Prema podmorju u kojemu je smeštena velika restoranska dvorana koja može primiti oko 40 gostiju, vodi osam metara dugačko stepenište.

Tredal Torsen kaže da je konstrukcija napravljena tako da se može nositi i sa neuobičajeno lošim vremenskim uslovima i da je izgrađena na način da može izdržati ono što je nazvao "talasom veka".

Gosti će moći da uživaju u obroku čija su osnova morski plodovi i namirnice lokalnih dobavljača. Cena obroka po osobi iznosiće i do 3.700 kruna ili oko 430 EUR, uključujući piće.

- Cilj nam je da 50% gostiju koji tu budu jeli, provedu noć u hotelu. Predviđamo da bi svake godine ovde moglo da jede oko 12.000 ljudi - kaže Gut Ubostad, jedan od dvojice braće, vlasnika restorana i obližnjeg hotela.

Prvi gosti će moći će da uživaju u dobroj hrani i ambijentu ovog restorana početkom aprila.

U svetu je samo nekoliko podvodnih restorana, većinom u tropskim državama poput Maldiva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.