NavMenu

EU pokrenula takmičenje za ideje o zbrinjavanju plastičnog otpada - Rok za prijave 4. april

Izvor: Balkan Green Energy News Sreda, 20.03.2019. 16:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska komisija je pokrenula ovogodišnje Evropsko takmičenje za društvene inovacije (European Social Innovation Competition). Takmičenje se organizuje u svim članicama EU, kao i zemljama uključenim u program Horizont 2020, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je zagađenje plastikom - traže se ideje i projekti kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sistemskih promena na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, navodi se u saopštenju na sajtu takmičenja.

Prijave se šalju do 4. aprila, a nezavisni žiri će odlučiti koja tri projekta će biti nagrađena sa po 50.000 EUR u oktobru 2019. godine.

- U Evropi godišnje prikupimo više od 27 miliona tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje tog otpada jako je zahtevno, ali u isto vreme prilika za inovacije i pronalazak novih rešenja. Zato ove godine tražimo ideje za rešavanje tog društvenog problema. Želimo da postavimo temelj za nove poslovne modele i oblike saradnje i podstaknemo nove pristupe kako bi pred svima nama bila bolja, čistija i održivija budućnost - izjavio je Slawomir Tokarski, direktor u Evropskoj komisiji nadležan za inovacije i naprednu proizvodnju.

Rešenja bi trebalo da su skalabilna i da ciljaju promene na sistemskom nivou, kao i da se odnose na jedno od sledećih područja:


- smanjenje korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu
- reciklaža, ponovna upotreba i prenamena postojećeg plastičnog otpada
- zbrinjavanje plastičnog otpada nagomilanog na deponijama i u životnoj sredini
- menjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi
- uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca nabavke
- uvođenje novih materijala koji su prikladni za cirkularnu ekonomiju ili koji su održiva alternativa plastici dobijenoj iz fosilnih goriva

Na takmičenju European Social Innovation Competition traže se ideje društvenih inovatora, preduzetnika, studenata, dizajnera, preduzeća i svih onih koji imaju inovativnu i kreativnu ideju za smanjenje plastičnog otpada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.