Izvor: Balkan Green Energy News | Sreda, 20.03.2019.| 16:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU pokrenula takmičenje za ideje o zbrinjavanju plastičnog otpada - Rok za prijave 4. april

Ilustracija (Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Evropska komisija je pokrenula ovogodišnje Evropsko takmičenje za društvene inovacije (European Social Innovation Competition). Takmičenje se organizuje u svim članicama EU, kao i zemljama uključenim u program Horizont 2020, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Tursku.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je zagađenje plastikom - traže se ideje i projekti kojima se plastični otpad smanjuje uvođenjem sistemskih promena na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou, navodi se u saopštenju na sajtu takmičenja.

Prijave se šalju do 4. aprila, a nezavisni žiri će odlučiti koja tri projekta će biti nagrađena sa po 50.000 EUR u oktobru 2019. godine.

- U Evropi godišnje prikupimo više od 27 miliona tona plastičnog otpada. Zbrinjavanje tog otpada jako je zahtevno, ali u isto vreme prilika za inovacije i pronalazak novih rešenja. Zato ove godine tražimo ideje za rešavanje tog društvenog problema. Želimo da postavimo temelj za nove poslovne modele i oblike saradnje i podstaknemo nove pristupe kako bi pred svima nama bila bolja, čistija i održivija budućnost - izjavio je Slawomir Tokarski, direktor u Evropskoj komisiji nadležan za inovacije i naprednu proizvodnju.

Rešenja bi trebalo da su skalabilna i da ciljaju promene na sistemskom nivou, kao i da se odnose na jedno od sledećih područja:

- smanjenje korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu
- reciklaža, ponovna upotreba i prenamena postojećeg plastičnog otpada
- zbrinjavanje plastičnog otpada nagomilanog na deponijama i u životnoj sredini
- menjanje potrošačkih navika ili maloprodajnih i drugih poslovnih praksi
- uvođenje novih poslovnih modela i optimizacija lanaca nabavke
- uvođenje novih materijala koji su prikladni za cirkularnu ekonomiju ili koji su održiva alternativa plastici dobijenoj iz fosilnih goriva

Na takmičenju European Social Innovation Competition traže se ideje društvenih inovatora, preduzetnika, studenata, dizajnera, preduzeća i svih onih koji imaju inovativnu i kreativnu ideju za smanjenje plastičnog otpada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.