Izvor: eKapija | Sreda, 20.03.2019.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

AIK banka preuzela većinski paket akcija Gorenjske banke - Prva srpska banka koja je izašla na tržište EU

AIK banka je uspešno zaključila postupak za preuzimanje većinskog paketa akcija Gorenjske banke. Preuzimanjem 90,11% akcija, postala je novi vlasnik ove slovenačke banke. Jačanjem svoje pozicije u regionu, AIK Banka učvršćuje položaj i ujedno dobija mogućnost da, zajedno sa Gorenjskom bankom, nudi svojim klijentima kvalitetan servis i u Evropskoj uniji.

Sa druge strane, kao strateški investitor, AIK Banka će podržavati razvoj Gorenjske banke u snažnu regionalnu banku prisutnu na celom tržištu Slovenije, istakla je predsednica Izvršnog odbora AIK Banke i predsednica Nadzornog odbora Gorenjske banke Jelena Galić.

- Preuzimanjem Gorenjske banke postali smo prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Naš cilj je da Gorenjska banka postane čvrsta nacionalna, a zajedno sa AIK bankom, internacionalna banka. Činjenica da smo ispunili sve preduslove za ovaj postupak, govori u prilog snazi i održivom razvoju temelja na kojima AIK Banka zasniva svoje poslovanje. Nastojaćemo da i u narednom periodu osluškujemo i razmatramo sve dobre prilike u regionu, kako bismo se vremenom pozicionirali kao jedan od vodećih igrača na bankarskom tržištu ovog dela Evrope - navodi Jelena Galić.

Po rečima predsednika uprave Gorenjske banke Maria Henjaka, ova slovenačka banka je u novom vlasniku AIK Banci dobila strateškog partnera, koji je najavio punu podršku banci u njenom daljem razvoju. Time se formira nova bankarska grupa koja će u budućnosti imati važnu ulogu kako u Sloveniji, tako i šire.

- Naš strateški cilj je da budemo prepoznati kao jedna od najinovativnijih banaka, ne samo u Sloveniji, već i u regionu. Da bismo to lakše postigli, iskoristićemo sinergiju nove bankarske grupe, unutar koje ćemo tražiti nove prilike, koje nam nudi zajednički nastup. Nova poslovna saradnja nudi Gorenjskoj banci mogućnost međusobne razmene inovacija i tehnologije kao iskustva u digitalizaciji, ali i dobru bazu klijenata. Uveren sam da će se sa novim strateškim vlasnikom AIK Bankom, finansijska moć Gorenjske banke dodatno pojačati. Gorenjska banka i nakon promene vlasništva nastavlja da posluje samostalno u skladu sa slovenačkom i evropskom bankarskom regulativom - naglasio je Henjak.

Gorenjska banka i AIK Banka u 2019. godini planiraju razvoj novih proizvoda i zajedničkih usluga za komitente. Kao rezultat ove saradnje, slovenačkim preduzećima koja posluju na srpskom tržištu već su na raspolaganju naročito povoljne tarife, a isto važi i za srpka preduzeća koja posluju u Sloveniji.

Od danas, bez provizije, komitenti mogu da koriste bankomate obe banke u Sloveniji i u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.