NavMenu

Adaptiran izložbeni prostor Narodnog Muzeja u Smederevskoj Palanci

Izvor: Gradnja.rs Sreda, 20.03.2019. 13:38
Komentari
Podeli
(Foto: Amy Johansson/shutterstock.com)
Zahvaljujući promišljenim arhitektonskim intervencijama arhitekte Aleksandra Gušića, izlagački prostor Narodnog Muzeja u Palanci zasijao je novim sjajem.

Razvoj kulture malih gradova gotovo oduvek je zavisio od napretka lokalne industrijske ili poljoprivredne proizvodnje. Nažalost, u post-socijalističkom periodu, slabljenje i gašenje velikih industrijskih postrojenja, za mnoge gradove u Srbiji značio je i odumiranje organizovanog kulturnog života. Daleko od digitalizacije i globalizacije, bez sopstvene ekonomske snage, ulaganja u institucije kulturnog, društvenog i umetničkog života manjih sredina nije bilo od primarnog značaja. Svakodnevni život u malom gradu imao je svoje poteškoće, pa se kultura na lokalu uglavnom razvijala kroz entuzijazam i inicijativu nekolicine pojedinaca. U tom pogledu, Smederevska Palanka nije bila izuzetak. Posle 30 godina, Narodni muzej u tom gradu je renoviran.

U spletu tranzicionih dešavanja, Smederevska Palanka je ostala na margini dešavanja, a u samoj Palanci, najviše su zanemareni objekti kulturnog i društvenog standarda. Na primer, Narodni muzej u Smederevskoj Palanci poseduje bogatu arhivsku kolekciju, koja datira još iz perioda vinčanske i rimske kulture. U vlasništvu muzeja su artefakti i umetnička dela narodnog stvaralaštva, srpskih realista i modernista. Međutim, zgrada muzeja je godinama zapostavljana.

Od 1969. godine, kada je muzej otvoren, osim skromnih ulaganja koja su se odnosila na tekuća održavanja, nije bilo značajnijih investicija kojima bi se izlagački prostor osavremenio i približio posetiocima.

- Objekat je imao funkciju muzeja, ali u veoma dotrajalom stanju s oronulim zidovima i neprimerenom rasvetom za ovakav program i sadržaj – kazao je za portal Gradnja Aleksandar Gušić, autor adaptacije izložbenog Narodnog Muzeja u Smederevskoj Palanci.

Neadekvatno stanje bilo je poziv za akciju. Kroz zajednički rad i saradnju arhitekte i predstavnika muzeja, direktora Stevana Martinovića, pokrenuta je inicijativa i prikupljena su sredstva za obnovu Muzeja. Ideje vodilje bile su razvoj kulturnog identiteta i uspostavljanje istorijskog kontinuiteta. Promišljenim arhitektonskim intervencijama, Izlagački prostor Narodnog Muzeja u Palanci zasijao je novim sjajem.


Novi život starog zdanja

Nizom arhitektonskih gestova, veštom igrom nasleđenog i novog, upotrebom svedene geometrije i novih tehnoloških rešenja prvi sprat Narodnog Muzeja u Smederevskoj Palanci dobio je nov i pročišćen izgled.

- Ideja je bila napraviti prostor koji, pre svega, proširuje i programski obogaćuje sadržaj Muzeja. Uvođenjem rolo-zavesa velikih dimenzija (koje imaju i ulogu platna za projekcije), za nekoliko minuta celokupna postavka Muzeja menja se sa jednog klasičnog vida izlaganja na jedan savremeniji vid, ne ugrožavajući primarnu postavku Muzeja, napominje autor. Namera adaptacije bila je uvođenje novog života u staro muzejsko zdanje, a putem osavremenjivanja izlagačke koncepcije i uvođenja brzih i lakih prostornih transformacija.


Rolo-zavese velikih dimenzija, koje služe i kao projekciona platna, za par minuta menjaju celokupnu postavka Muzeja.

Neutralnost zidnih i podnih površina u prvi plan ističe izložbene eksponate, dok je galerijski prostor zamišljen kao otvorena scenografija za događaje različitih vrsta i formata.

- Trudili smo se da na što efikasniji način jednostavnim potezima pročistimo prostor i stavimo akcenat na raznolik i bogat sadržaj Muzeja. Sanirani su oštećeni zidovi, zamenjene zidne obloge i kompletan plafon sa rasvetom specificiranom za muzejske prostore, s implementacijom projekcija - naglašava autor.

Osnovna geometrija prostora je zadržana, ali su karakter i ambijentalnost galerije preoblikovani u potpunosti, čime je kreirano jedno autentično korisničko iskustvo.

Međutim, realizacija inicijative nije tekla bez izazova.

- Jedan od većih je bio uspostaviti smislen odnos između prostora i umetnosti i paralelno usklađivati budžet sa osnovnom koncepcijom - navodi Gušić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.