NavMenu

Ukidanje necarinskih barijera prioritet za Američku privrednu komoru

Izvor: eKapija Sreda, 20.03.2019. 13:03
Komentari
Podeli
Jelena Pavlović (Foto: AmCham)Jelena Pavlović
Ukidanje necarinskih barijera za Američku privrednu komoru predstavlja prioritet u oblasti spoljne trgovine i važnu pretpostavku za rast privredne aktivnosti. To je izjavila Jelena Pavlović, predsednica AmCham-a, na konferenciji o olakšavanju spoljne trgovine koju je AmCham organizovao zajedno sa USAID REG projektom u Srbiji.

Nakon osnivanja Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, pre nešto više od godinu i po dana, AmCham je zadovoljan činjenicom da su nadležni organi prihvatili prioritetne zahteve privrede i uvrstili ih u Akcione planove radnih grupa čiji je rok za sprovođenje kraj 2019. godine.

- Verujemo da je ujednačavanje spoljnotrgovinskih procedura u regionu velika izvozna šansa Srbije koju treba graditi paralelno sa pojednostavljenjem uvoznih procedura - rekla je Jelena Pavlović i naglasila da AmCham ohrabruje sve granične službe da dosledno primenjuju princip analize rizika.

Na skupu su pomenuti postignuti rezultati u domenu olakšavanja i ubrzavanja carinskih i necarinskih procedura, kao što je ubrzanje carinjenja ekspresnih pošiljaka, što od oktobra prošle godina podrazumeva elektronsko podnošenje dekleracije i analizu rizika pre pristizanja pošiljke, zatim, regionalno smanjivanje necarinskih barijera, usaglašavanje radnog veremena fitosantiarnih stanica sa Severnom Makedonijom čime je rešen problem obustave izvoza brašna i dogovor sa BiH o priznavanju izveštaja o ispitivanju za tehničku robu od strane akreditovanih laboratorija iz BiH, koji je rešio probleme uvoza šećera i primene propisa o deklarisanju hrane.


Kada je reč o budućim koracima, u postupku je uvođenje elektronskog podnošenja zahteva za obavezujuće obaveštenje o poreklu robe, a radi se na bližem definisanju efikasnih procedura za uvoz lako kvarljive robe, rečeno je na konferenciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.