Izvor: eKapija | Sreda, 20.03.2019.| 13:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ukidanje necarinskih barijera prioritet za Američku privrednu komoru

Jelena Pavlović (Foto: AmCham)
Ukidanje necarinskih barijera za Američku privrednu komoru predstavlja prioritet u oblasti spoljne trgovine i važnu pretpostavku za rast privredne aktivnosti. To je izjavila Jelena Pavlović, predsednica AmCham-a, na konferenciji o olakšavanju spoljne trgovine koju je AmCham organizovao zajedno sa USAID REG projektom u Srbiji.

Nakon osnivanja Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, pre nešto više od godinu i po dana, AmCham je zadovoljan činjenicom da su nadležni organi prihvatili prioritetne zahteve privrede i uvrstili ih u Akcione planove radnih grupa čiji je rok za sprovođenje kraj 2019. godine.

- Verujemo da je ujednačavanje spoljnotrgovinskih procedura u regionu velika izvozna šansa Srbije koju treba graditi paralelno sa pojednostavljenjem uvoznih procedura - rekla je Jelena Pavlović i naglasila da AmCham ohrabruje sve granične službe da dosledno primenjuju princip analize rizika.

Na skupu su pomenuti postignuti rezultati u domenu olakšavanja i ubrzavanja carinskih i necarinskih procedura, kao što je ubrzanje carinjenja ekspresnih pošiljaka, što od oktobra prošle godina podrazumeva elektronsko podnošenje dekleracije i analizu rizika pre pristizanja pošiljke, zatim, regionalno smanjivanje necarinskih barijera, usaglašavanje radnog veremena fitosantiarnih stanica sa Severnom Makedonijom čime je rešen problem obustave izvoza brašna i dogovor sa BiH o priznavanju izveštaja o ispitivanju za tehničku robu od strane akreditovanih laboratorija iz BiH, koji je rešio probleme uvoza šećera i primene propisa o deklarisanju hrane.

Kada je reč o budućim koracima, u postupku je uvođenje elektronskog podnošenja zahteva za obavezujuće obaveštenje o poreklu robe, a radi se na bližem definisanju efikasnih procedura za uvoz lako kvarljive robe, rečeno je na konferenciji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.