Izvor: Tanjug | Utorak, 19.03.2019.| 18:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Godišnji sastanak EBRD-a 8. i 9. maja u Sarajevu

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Godišnji sastanak i biznis forum Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) biće održani 8. i 9. maja u Sarajevu.

Ovaj događaj će okupiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre finansija, guvernere centralnih banaka 67 zemalja članica ove velike finansijske institucije, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih pooslova i ekonomskih odnosa BiH.

U susret ovom važnom događaju, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i Enco Kvatročioke, generalni sekretar EEBRD, potpisali su danas u sarajevskoj Većnici Administrativni Aranžman.

- Ovo je jedan od projekata za koji se zalažem od 2010. godine. Zato mi je izuzetno drago da danas imamo podršku u organizaciji ovog velikog događaja - istakao je Šarović tom prilikom.

Ističući da ga raduje činjenica da će "ovu priču podržati i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana", on je izrazio nadu se da će svi zajedno ovaj događaj iskoristiti da predstave svoj potencijal i naprave ekonomski napredak.

- Samo je do nas hoćemo li ovu zemlju učiniti srećnim mestom za život - poručio je Šrović.

Glavna tema ovogodišnjeg poslovnog foruma biće "Povezivanje ekonomija za jači rast", a program foruma će pokriti širok raspon tema od važnosti za sve regione u kojima EBRD posluje: investiranje, migracije, turizam u jugoistočnoj Evropi, digitalizaciju, a diskusija će biti usmerena i na regionalne teme sa fokusom na prilike za investiranje na Zapadnom Balkanu. Srbija će takođe učestvovati na ovom važnom regionalnom skupu.

Generalni sekretar EBRD-a, Kvatročioke, naglasio je da ovaj Godišnji sastanak pruža idealnu priliku za fokusiranje na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mesta.

- Evropska banka za obnovu i razvoj želi da doprinese stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovništva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruživanja BiH Evropskoj Uniji. Siguran sam da ćemo se, jednog dana, ovog događaja sećati kao važnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva - rekao je on.

EBRD, kao međunarodna finansijska institucija koja podržava projekte u preko 30 zemalja sveta, prošle godine je u zemlje Zapadnog Balkana investirala 1,1 mlrd EUR, što je dosadašnji rekord, a ove godine se očekuju još veće investicije.

Banka je uveliko aktivna i na području BiH, što potvrđuje činjenica da je do sada, u okviru 155 projekata, u BiH investirala 2,25 mlrd EUR. Prošle godine investirala 200 mil EUR, a u 2019. godini se očekuje znatno viši nivo ulaganja, do 300 mil EUR.

Fokus će, kako ističe Kvatročioke, biti na razvoju infrastrukture, koja će olakšati povezivanje, kako s gradovima unutar zemlje, tako i s poslovnim prilikama preko granice.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.