NavMenu

Urbana poljoprivreda u sedam gradova BiH - TIKA pomaže građanima u uzgoju povrća na balkonima

Izvor: Capital Utorak, 19.03.2019. 16:09
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/lzf)Ilustracija
Turska razvojna agencija (TIKA), u sklopu projekta "Smanjenje urbanog i ruralnog siromaštva", a u želji da pomogne domaćinstvima koji žive u stambenim zgradama u BiH, realizuje projekat "Urbane poljoprivrede".

Građani, pre svega za svoje potrebe, na ovaj način na balkonima proizvode sveže povrće i začinsko bilje, koje mogu i prodavati, izjavila je koordinatorka projekta Lutvija Karić, profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

- U prvoj fazi smo podelili 50 sistema za građane Sarajeva, a isti broj namenjen je i za građane Zenice. Ukupno ćemo u sedam gradova Bosne i Hercegovine ove godine podeliti 320 sistema, te rasad povrća i začinskog i lekovitog bilja. Reč je o vertikalnom sistemu, koji podrazumeva hidrofonski sistem za proizvodnju povrća, začinskog i lekovitog bilja, a može se uzgajati i jagoda - kazala je profesorica Karić na jučerašnjoj promociji u sali Gradske uprave Zenica, istakavši kako smo još uvek pioniri u ovom poslu.

- Mi smo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu kreirali ovakav sistem, a TIKA je prepoznala njegovu važnost za proizvodnju baš u urbanim sredinama i za svoje potrebe - istakla je profesorica Karić.

Prednost u dobijanju podrške, odnosno tog sistema koji je kompletan domaći proizvod, kako je navela profesorica Karić, imaju penzioneri, nezaposleni, invalidi i osobe sa posebnim potrebama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.