NavMenu

Potpisan Memorandum za trgovanje sekundarnim sirovinama na Produktnoj berzi

Izvor: Beta Utorak, 19.03.2019. 14:15
Komentari
Podeli
(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Agencija za zaštitu životne sredine i novosadska Produktna berza potpisali su danas (19. marta 2019.) Memoradum o saradnji koji treba da omogući početak berzanskog trgovanja sekundarnim sirovinama čije je tržište u Srbiji procenjeno na vrednost od 200 do 300 mil EUR.

- Cilj Memoranduma je da omogući razvoj tržišta sekundarnih sirovina u Srbiji i poveća pristup većem broju kupaca sirovinama na jednostavniji, sigurniji i brži način. U narednih nekoliko meseci trebalo bi da se omogući prvo trgovanje - rekao je direktor Produktne berze Miloš Janjić, posle potpisivanja Memoranduma sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem.

On je naveo da će to biti prva berza takvog tipa u regionu i istakao da su primer dobrog poslovanja takve berze u Engleskoj i Turskoj.

Berza će, kako je rekao, uvesti u legalne tokove veliku količinu sekundarne robe, domaćoj industriji će obezbediti dovoljno materijala za rad, a utvrdiće se i kvalitet sekundarnih sirovina.

EU zahteva, kako je podsetio, povećanje koeficijenta reciklaže i povećanje cirkularne ekonomije, a robe koje bi pokrenule tržište su metal, pet ambalaža i papir.

- To su robe koje imaju trenutno najveći kapacitet za trgovinu - kazao je Janjić.

Kako je naveo u narednim mesecima radiće se i razgovarati sa privredom kako bi se definisale potrebe za sekundarnim sirovinama.

- Cilj nam je da pokretanjem tržišta u Srbiji uključimo u trgovanje kompanije iz inostranstva odnosno da na berzi može da se nudi roba iz okolnih zemalja - kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima, trgovina sekundarnim sirovinama omogućiće sigurniji, brži i jednostavniji način poslovanja, a i oni koji ne budu trgovali na berzi imaće reperne berzanske cene.


Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Fiip Radović kazao je da i pored procene da tržište tom robom vredi od 200 do 300 mil EUR veliki deo toga ne pronađe kupca i zato završi u prirodi.

On je kazao da je apsurdno i to što se veliki deo sekundarnih sirovina izvozi, ali se i uvozi, a tržište je neregulisano.

Radović je ocenio da će omogućavanje trgovine sekundarnim sirovinama preko berze olakšati posao reciklažnoj industriji, ali i velikim industrijama, poput one u Smederevu koja prerađuje metal.

- Omogućavanje trgovanja sekundarnim sirovinama na berzi pomoći će otvaranje novih radnih mesta - kazao je on i dodao da će svi kojima je roba potrebna lakše stupiti u kontakt sa dobavljačima i smanjiće se odliv te robe u inistranstvo.

On je kazao da će se u nekoliko narednih nedelja raditi na uspostavljanju informacionog sistema, kako bi berza za trgovinu sekundarnim sirovinama mogla da počne da radi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.