Izvor: Tanjug | Utorak, 19.03.2019.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavnici ruskih trgovinskih lanaca u poseti Srbiji - Žele srpske proizvode na svojim policama

Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Robna razmena između Srbije i Rusije prošle godine prešla je tri milijarde dolara, izjavio je danas (19. marta 2019.) savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miroslav Miletić i dodao da iako te dve zemlje razvijaju saradnju u gotovo svim oblastima, ima još prostora za uvećanje robne razmene.

Srbija i Rusija sarađuju u oblastima poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, u industriji, građevinarstvu, saobraćaju i infrastrukturi, energetici, bankarstvu, turizmu, a danas su u PKS predstavnici srpskih i ruskih kompanija iz Permske oblasti razgovarali o novim potencijalnim poslovima.

Direktor Predstavništva Trgovinsko industrijske komore Rusije Vladimir Grišin kaže da je iz Permske oblasti u Beograd stiglo 11 predstavnika ruskih kompanija iz različitih grana privrede, kao što su, metaloprerađivačka i drvna industrija.

Među njima su, kaže, i predstavnici ruskih trgovinskih lanaca koji su najviše zainteresovani za srpske proizvode kako bi ih plasirali na rusko tržište.

- Cilj je da produbimo saradnju u već tradicionalnim oblastima, ali i da nađemo nove pravce poslovne saradnje kako bismo povećali robnu razmenu - rekao je Grišin.

Miletić je istakao da su u Permskom kraju najzastupljenije hemijska industrija, petrohemija, šumarstvo, kompanije za proizvodnju optičkih kablova i kablova za avione, a da svoje predstavništvo u toj oblasti ima i kompanija Lukoli.

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak je dobra prilika da se uspostave konkretni i poslovi između srpskih i ruskih privrednika, imajući u vidi, kaže, da će se sa srpske strane predstaviti renomirane kompanije koje imaju šta da ponude ruskom tržištu.

Podsetio je da je Srbija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazije- Rusijom, Belorusijom, Jermenijom, Kazahstanom, Kirgistanom, te da je to mogućnost za srpske kompanije da svoje proizvode ponude za evroazijsko tržište koje ima više od 183 miliona stanovnika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.