Izvor: Beta | Ponedeljak, 18.03.2019.| 17:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

U RTB Bor manja efikasnost zbog poteza prethodnog rukovodstva, kažu iz kompanije Zijin

Ilustracija (Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Kineska kompanija Zijin koja je većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor naišla je na nekoliko objektivnih prepreka koje se odnose na strateške poteze poslovanja prethodnog rukovodstva, zbog kojih će se neko vreme raditi sa manjim procentom efikasnosti, rekao je predsednik ove kompanije Lan Fušengom.

On je u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta Srbije za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislavom Nikolićem rekao da u Srbiji svi imaju velika očekivanja od dolaska Zijina u RTB, kao i da se velika pažnja posvećuje projektu i van granica Srbije.

- Kompanija Zijin, od kada je u Srbiji, neprekidno uvodi nove mere poslovanja, za dobre rezultate neophodno nam je i vreme, borimo se da prestignemo količinu prošlogodišnje proizvodnje. U budućnosti fokus naše kompanije u Boru biće na zaštiti bezbednosti proizvodnje, kao i na zaštiti životne sredine. Kompanija će uraditi sve u svojoj moći zarad razvoja ovog projekta - obećao je Fušeng.

Nikolić je podsetio da je investicija kompanije Zijin najveća kineska investicija u Srbiji i dodao da očekuje da svoje znanje i iskustvo prenese zaposlenima i rukovodstvu u RTB-u. U borskom kombinatu je, kako je rekao, proizvodnja zavisila od pronalaženja najbogatije rude i najmanjih troškova, i da se rudnik nije koristio planski.

- Zbog toga ćete ponekad imati i manju proizvodnju ispravljajući greške prethodnika. Uspeh strateškog partnerstva RTB Bora i kompanije Zijin za privredu Srbije je veoma bitan, zajednički je cilj kineskog i srpskog naroda, zbog čega ćemo i u budućnosti pružati veliki značaj i podršku njegovom uspešnom realizovanju - kazao je predsednik Nacionalnog saveta.


Kineska kompanija obavezna je da uloži 1,26 mlrd USD u RTB u narednih šest godina, od čega 75% u prve tri godine, kao i da sačuva 5.000 radnih mesta i investira dodatnih 200 mil USD za otplatu dugova.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.