Izvor: Nezavisne novine | Ponedeljak, 18.03.2019.| 16:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Krupa kabine proizvele rekordnih 14.000 kabina - U planu proširenje pogona za 2.000 m2

Preduzeće Krupa kabine iz Bosanske Krupe proizvelo je u protekloj godini rekordnih 14.000 kabina za potrebe tržišta Evropske unije, a kupci njihovih proizvoda su najveće svetske kompanije koje se bave proizvodnjom radnih mašina.

Prema rečima Dženana Džafića, direktora firme, u ovoj godini planiraju povećanje obima proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

- U proteklih godinu dana zaposlili smo ukupno 50 radnika, tako da u našem preduzeću sada radi 290 zaposlenika. Dnevno uspemo da proizvedemo između 80 i 90 kabina, a ono što nam je prioritet u ovoj godini jeste povećanje radnog prostora. Sada poslujemo na površini od oko 10.000 kvadratnih metara i planiramo da je proširimo za još oko 2.000 m2 - kazao je Džafić.

Prema njegovim rečima, proizvodnja u njihovim pogonima je u znatnoj meri automatizirana, a u planu je nabavka još dva robota za zavarivanje. Dodaje kako su problem s radnom snagom u dobroj meri rešili zahvaljujući saradnji s lokalnom zajednicom, koja u proteklih nekoliko godina kontinuirano sprovodi programe edukacije i prekvalifikacije za zanimanja u oblasti metaloprerađivačke industrije.

- Pružili smo tim projektima stručnu i logističku podršku, posebno kada je reč o zanimanju zavarivača, jer nam je takav profil radnika trenutno najpotrebniji. Na taj način zaposlili smo četrdesetak osoba - kazao je Džafić.

Ipak, dodaje kako se i u ovom preduzeću susreću s odlaskom obučenih i kvalitetnih radnika u inostranstvo, s obzirom na to da tamo, radeći isti posao, mogu zaraditi neuporedivo više.

Inače, plate u ovom preduzeću se kreću od 600 KM, koliko dobijaju radnici bez ikakvog radnog iskustva, do 1.500 KM, koliko dobiju obučeni radnici.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.