Izvor: Tanjug/Beta | Ponedeljak, 18.03.2019.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slabo razvijeni usevi ozimih strnih žita - Pogodavale bi im obilnije padavine i umerene temperature

Ilustracija
Ozimim usevima pšenice i šećernoj repi, kao i predstojećoj setvi kukuruza, suncokreta i soje, pogodovale bi obilnije padavine u aprilu i maju, kažu stručnjaci. Za ovo doba godine jako su slabo razvijeni usevi ozimih strnih žita u poređenju sa prethodnim godinama.

Pšenica posejana u prvoj polovini oktobra nalazi se u fazi od tri lista do tri bočna izdanka.

- To znači da je stanje vrlo šaroliko kod rano posejanih useva usled suše i neujednačenog nicanja tokom oktobra i prve plovine novembra - kaže za Tanjug Vladimir Aćin iz Odeljenja za strna žita Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Posejano je ukupno oko 550.000 hektara ozime pšenice i oko 80.000 hektara ozimog ječma, što je manje u odnosu na proizvodnu 2017/2018 kada je pod ozimom pšenicom bilo 643.000 hektara, a pod ječmom oko 106.000 hektara.

Naveo je da se usevi posejani krajem oktobra i početkom novembra 2018. godine nalaze u fazi bokorenja, što znači jedan bočni izdanak i ujednačeniji su u rastu.

- U toku je setva šećerne repe, a početkom aprila kreće setva suncokreta, kukuruza i soje. Bilo bi dobro da padne obilnija kiša kako bi se popravila vlaga i u dubljim slojevim zemljištima - naveo je Aćin.

Pored padavina, usevima bi, kaže, pogodivale i umerene temperature oko prosečnih vrednosti za april i maj, odnosno oko 12 stepeni u aprilu i 17 ili 18 stepeni u maju. Prema podacima RHMZ, stanje vlage zemljišta u Vojvodini je do jednog metra dubine oko 80 milimetara što je najmanji sadržaj u poređenju sa prethodnih šest, sedam godina.

- To može predstavljati problem i za useve kukuruza, suncokreta i soje. Od početka godine u Novom Sadu i okolini je bilo oko 70 litara padavina po metru kavdratnom, a višegodišnji prosek je oko 90 litara po metru kvadratnom - rekao je Aćin.

Stručnjaci priželjkuju da se ne ponovi april i početak maja 2018. kada su zabeležene rekordne temperature za taj period, kada je u aprilu prosečna temepratura bila 18 stepeni, a u maju 20 stepeni.

- Potrebne su veće količine padavina u odnosu na višegodišnji prosek za april i maj i umerene temperature u aprilu i maju. Takvi vremenski uslovi bi omogućili tako slabije razvijenim biljakama da sporije prolaze kroz faze porasta stabla (vlatanja) i kasnije i formiranje i nalivanje zrna - kaže Aćin.

Proizvođači, kako je rekao, treba da obrate pažnju i na pojavu korova, jer će njihovo napredovanje biti lakše zbog slabije razvijenih useva.

Suša ugrožava ozime useve u prokupačkom kraju

Nedostatak vlage u zemljištu, što je neobično za ovo doba godine, ugrožava i usporava rast ozimih kulturakoje su na širem području Prokuplja zasejane na 2.800 hektara, rekao je Agenciji Beta savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Upravi grada, Radovan Bjelica.

Prema njegovim rečima, vreme je poslužilo ratare pa je vegetacija do sada veoma dobro napredovala, ali ovaj sušni period, ako ubrzo ne padne obimna kiša, može značajno da uspori rast i umanji rod svih ozimih ratarskih poljoprivrednih kultura.

Za razliku od ratara, lepo vreme i suvo vreme pogodovalo je voćarima pa su oni već završili rezidbu i zimsko prskanje.

Savetodavac za zaštitu bilja Ivana Obradović ističe da je tokom rezidbe trebalo odstraniti oštećene i suve grane, a da je za zimsko prskanje najvažniji adekvatan preparat.

Prema mišljenju stručnjaka, nezamenjivi su "plavo ulje" i fungicit na bazi bakra, kao i insekticid na bazi permatra.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.