Izvor: RTV | Ponedeljak, 18.03.2019.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obnovljena rodna kuća Mihiza postala Centar za razvoj kulture

Ilustracija (Foto: vipman/shutterstock.com)
U Irigu je danas otvorena obnovljena rodna kuća Borislava Mihajlovića Mihiza – velikog ime naše književnosti, pozorišta i kulture – koja je pretvorena u Centar za razvoj kulture.

- Obnova rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza bila je najmanje što smo bili obavezni da uradimo da bismo mu se bar delimično odužili za sve što je za života uradio - izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović.

On je istakao da je ponosan što će ovaj Centar biti deo projekta "Buđenje Fruške gore", koji je inicirala Pokrajinska vlada, a čiji je smisao da se neprocenjivo duhovno, kulturno i prirodno blago oživi.

- Ovde u Irigu, kroz snažno delovanje Srpske čitaonice - sa granicama koje su već davno omeđene, kroz mali deo svog života koji je on ovde ostavio i nasleđe kojim se Irig ponosi, jasno je da je Mihiz tu, da je i dalje među nama. Ponosan sam što smo na ovom projektu radili zajedno, opština Irig, njegova porodica i Pokrajinska vlada i što smo uspeli da ga realizujemo na način koji je dostojan Mihizovog dela - rekao je predsednik Mirović.

Mirović najavio je da će u Irigu biti realizovan i projekat "Mihiz – šetnja kroz nasleđe" sa citatima iz njegovih dela, kao deo velikog projekta uređenja centra Iriga.

- U saradnji sa Vladom Srbije objavićemo i sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza i siguran sam da ćemo sa svim ovim projektima učiniti mnogo kako bismo sačuvali od zaborava dela ovog velikana - dodao je on.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.