NavMenu

Počinje trka za Luku "Bar" - Crna Gora sredinom avgusta raspisuje koncesiju za stratešku firmu u regionu

Izvor: Novosti Utorak, 30.06.2009. 08:49
Komentari
Podeli

Luka "Bar" biće data krajem ove godine na upravljanje koncesionaru, najavljuju vlasti u Crnoj Gori. Ko će u narednih 30 godina voditi ovu za Crnu Goru, ali i za region, stratešku firmu, znaće se pošto se završi procedura davanja koncesije. Poziv za prikupljanje ponuda biće objavljen sredinom avgusta.

Vlada u Podgorici namerava da u državnom vlasništvu ostavi zemljište i akvatorij luke, kao i gazdovanje nad rasutim i tečnim teretima. Koncesija će se dati za kontejnerski i ostale vrste tereta.

Srbija je, kako je u ponedeljak (29. jun 2009. godine) nezvanično potvrđeno "Novostima", vrlo zainteresovana da kao koncesionare u Luci "Bar" vide predstavnike svoje privrede. I u tome će im, dodaju u Nemanjinoj 11, pomoći u svakom smislu.

Priznaju i da je država Srbija odustala od ideje da se od crnogorskih vlasti traži deoba Luke "Bar". Ova inicijativa pokrenuta je odmah po raspadu SRJ, a javnosti ju je predstavio tadašnji ministar za infrastrukturu Velimir Ilić. Argument tadašnje Vlade bio je da je "Srbija u gradnju pruge i puta do Bara uložila 3 mlrd EUR, a da bi Luka "Bar" bila potpuno nerentabilna da joj nije obezbeđen kvalitetan prilaz", kao i da bi, na ime srpskih ulaganja u autoput ka južnom Jadranu (trasa koja je ponovo aktuelna), Crna Gora trebalo Srbiji da ustupi deo luke.

Za pun kapacitet Luke "Bar" potrebno je rekonstruisati prugu Beograd - Bar, što bi, procenjuje se, koštalo između 350 i 400 mil EUR. Sredinom ovog meseca Italija, Crna Gora i Srbija potpisale su memorandum o realizaciji studije izvodljivosti za rekonstrukciju pruge.

Kao "najprirodniji" budući koncesionari procenjene su firme iz Srbije, ali i rumunske i italijanske kompanije, a sve češće može se čuti da bi i Hrvatska i Slovenija rado proširile svoje kapacitete.

Problem cena

Srbija je nekada najveći deo svoje robe plasirala baš preko Luke "Bar". Danas robu u svet šalje preko Kopra i Rijeke, dok za Bar "ostaje" samo 20% ukupnog prometa. Ali, analize govore da bi se srpska privreda vrlo rado vratila u Bar. Uslov je da cena usluga bude prihvatljiva.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 30.06.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.