Izvor: Politika | Ponedeljak, 18.03.2019.| 12:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svaki treći zaposleni radi za državu

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Svaka treća zaposlena osoba u Srbiji radi u državnoj službi, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji svedoče da je od 2.131.079 osoba koje su bile zaposlene u 2018. godini, čak 606.118 njih radilo za državu, piše Politika.

Brojke RZS takođe svedoče da je izuzetno veliki broj zaposlenih u državnoj administraciji - čak 132.271 osoba obavlja birokratske delatnosti. Pored njih, 87.793 zaposlenih radi u državnim preduzećima, 60.972 za javna lokalna preduzeća, 28.162 zaposleno je u lokalnim samoupravama, 149.603 radi u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, a 146.917 njih radi u obrazovanju i kulturi.

Komentarišući činjenicu da najveći broj zaposlenih radi u javnom sektoru, predstavnica Unije poslodavaca Srbije Svetlana Budimčević ocenjuje da je više nego paradoksalan podatak da najveći broj radi za državnu administraciju, a istovremeno najveći broj građana izražava nezadovoljstvo njihovim radom.

- Uprkos pričama o digitalizaciji, običnom građaninu i dalje je potreban ogroman broj dokumenata da bi ostvario bilo kakvo pravo ili izmirio svoje obaveze prema državi. Osim toga, dokumenta i formulari su često napisani toliko nerazumljivim birokratskim jezikom da imate potrebu za angažovanjem advokata koji bi vas posavetovao kako se ti papiri ispravno popunjavaju. Istraživanja svedoče da najsiromašnije i socijalno najugroženije osobe ne mogu da ostvare svoja prava na socijalna davanja, jer ne mogu da sakupe sve dokumente, a radno vreme državne administracije je takvo da vam je potrebno da uzmete godišnji odmor da biste išli od šaltera do šaltera. Iako državni službenici rade do 16 časova, sa strankama često rade samo ograničeni broj sati, a anegdote o njihovoj poslovičnoj neljubaznosti ušle su u legendu - kaže Budimčević.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.