NavMenu

Instaliran skener vredan 41 milion dinara - u vranjskom Medicinskom centru realizuje se projekat Svetske banke

Izvor: Danas Utorak, 30.06.2009. 08:24
Komentari
Podeli

Pored Kraljeva, Zrenjanina i Valjeva, Medicinski centar u Vranju deo je projekta Svetske banke pod nazivom Razvoj zdravstva u Srbiji, čija se realizacija odvija od 2004. godine uz garancije Vlade Srbije. Cilj projekta je da ova četiri medicinska centra postanu modeli po kojima će funkcionisati i druge regionalne bolnice u Srbiji.

Podaci govore da je dosad u centralnu zdravstvenu ustanovu za jug Srbije, ali i Kosovsko Pomoravlje, kroz ovaj projekat uloženo radi poboljšanja nivoa pružanja zdravstvenih usluga više miliona evra.

- Uz podršku države nedavno je u našoj ustanovi instaliran šesnaestoslajsni skener čija je vrednost 41 milion dinara. Ovaj savremeni aparat dobile su još četiri zdravstvene ustanove, ali je on prvo kod nas instaliran - kaže za Danas direktor Medicinskog centra u Vranju dr Uroš Trajković.

On navodi da se tokom leta očekuje opremanje Odeljenja onkologije. Za tu namenu od Ministarstva zdravlja stigla je laminarna komora za rastvaranje citostatika čija je vrednost 15.000 EUR.

Kroz projekat Svetske banke biće rešen najveći problem Medicinskog centra u Vranju, a to je što on sada funkcioniše po principu paviljona, zbog čega su u najvećem problemu bili pacijenti, pre svega oni vezani za hirurgiju, ortopediju i ginekologiju.

- Kraju se privode radovi na zgradi centralnog hirurškog bloka, koji će imati centralno snabdevanje kiseonikom, ali i drugim hirurškim parametrima. Instalacije su urađene, a sada sledi opremanje za šta očekujemo oko milion evra sredstava preko projekta Svetske banke - precizirao je Trajković.

Aktuelnu situaciju najbolje opisuje činjenica da se pacijenti na odeljenju hirurgije bolnice Medicinskog centra u Vranju sada na nosilima, jer ne postoji lift, prebacuju uz stepenice do hirurške sale, što će biti ružna prošlost kada proradi centralni hirurški blok.

Medicinski centar u Vranju sa više od dve hiljade zaposlenih stara se o zdravlju više od 250.000 stanovnika sedam opština Pčinjskog okruga, ali i oko 30.000 stanovnika opština u Kosovskom Pomoravlju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.