Izvor: RTV | Ponedeljak, 18.03.2019.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta jesti uz rakiju?

(Foto: nada54/shutterstock)
Po prvi put u Srbiji, u Kragujevcu je organizovano slaganje hrane sa određenom vrstom rakije. Jedan od osnivača udruženja "Šumadijska rakija", Goran Mijailović odlučio je da sa enologom i jedinim međunarodnim sudijom za ocenjivanje vina, Nikolom Biorčevićem, oproba slaganje hrane i rakija, što će biti osnova za stvaranje nove turističke ponude ovoga kraja - šumadijskog puta rakije.

U Srbiji vlada tradicionalno mišljenje da je najbolje degustirati rakiju uz suvo meso i kobasice, međutim slaganje ukusa sa različitim destilatima rakije više ide uz laganija jela kako bi se osetile sve arome.

- Uz viljamovku smo uparili mocarelu i suvu krušku, uz kajsiju smo stavili kremasti sir sa suvom kajsijom, uz šljivu staru pet godina idu štapići namotani pršutom, a uz šljivu, deset godina staru, idu suve šljive rolovane u slaninu i zapečene u rerni - kaže Nikola Biorčević, enolog.

- Bitno je da složimo i da ponudimo hranu i rakiju gostima tako da dođu do izražaja i arome naših rakija. To je u stvari jedan deo naše ideje šumadijskog puta rakije - ističe Goran Mijailović, proizvođač rakije iz destilerije "Zavet", u selu Čumiću kod Kragujevca.

Jedino pravilo je dužina trajanja ukusa rakije i hrane na nepcima koja mora biti izjednačena, a to je dokaz da je kombinacija uspela.

- U svetu postoje drugačiji destilati kao što su viski, konjaci, votke, džinovi koji po pravilu ne idu sa hranom nego služe kao kokteli ili kao aperativno piće. Nisam sreo nikoga još da je slagao rakiju i hranu. Zato ja i kažem da je ovo naš jedinstveni proizvod - dodaje Biorčević.

Cilj slaganja rakije i hrane u Šumadiji jeste da se poboljša kultura ispijanja jedinstvenog proizvoda po kome možemo da postanemo prepoznatljivi i na svetskom tržištu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.