Izvor: Novosti | Ponedeljak, 18.03.2019.| 11:53

Više od 80% izvorišta u Srbiji u rukama stranih kompanija

(Foto: evant/shutterstock.com )
Nad više od 80% izvorišta vode u Srbiji gazduju inostrane kompanije, pišu Novosti.

List navodi da su se, iako po zakonu vlasnik izvorišta vode može da bude samo država, stranci izborili da eksploatišu ovo bogatstvo najmanje 15 godina. To je maksimalan period na koji se izdaju vodne dozvole, ali većina računa na - "produžetke".

Stručnjaci kažu da je naša zemlja bogata kvalitetnim podzemnim vodama, pogodnim za vodosnabdevanje stanovništva, ali da je to ograničen resurs, sa kojim se treba ophoditi pažljivo.

Od ukupnog broja izvorišta zdrave i pitke vode, kojih je oko 400, eksploatiše se svega oko 20%. Istovremeno, postoji i 286 različitih tipova mineralnih, termalnih i termomineralnih voda. Zato je komisija Ujedinjenih nacija Srbiju uvrstila među prvih 50 zemalja u svetu koje raspolažu velikim rezervama zdrave i pitke vode. Srbija učestvuje sa 0,3% u svetskim izvorima pijaće vode.

Procenjuje se da se trenutno u Srbiji 34 firme aktivno bave flaširanjem vode, ali čak četiri petine flaširane vode koja se puni u Srbiji, rukovode kompanije iz Nemačke, Amerike, Francuske i Holandije.

Po rečima Gorana Trivana, ministra za zaštitu životne sredine, Srbija nema taj luksuz da se razbacuje pijaćom vodom i nije dobro da eksploatacija bude u vlasništvu stranaca, jer je reč o najosetljivijem i najvažnijem planetarnom resursu.

- Po Zakonu su svi izvori u vlasništvu Srbije, ali su dati pod određenim uslovima na korišćenje. Bez obzira na to koliko godina eksploatisanja su potpisani ugovori, nismo ih otuđili i, kako budu isticali ugovori, ili na drugačiji način, trebalo bi da gledamo da vraćamo izvorišta - kaže Trivan.

Samo devet kompanija koje se bave flaširanjem voda u Srbiji su članovi Poslovnog udruženja proizvođača mineralnih voda naše zemlje. Branka Šerović, direktor ovog Udruženja, kaže da Srbija spada među zemlje koje su relativno bogate izvorima kvalitetne mineralne vode, ali količina vode nije neograničena.

- Punionice prirodnih mineralnih voda i prirodnih izvorskih voda obavljaju flaširanje vode na osnovu rešenja o eksploatacionom pravu, vodnoj dozvoli kojim se utvrđuje pravo i uslovi korišćenja vode, i izdaju se sa određenim rokom važenja - ističe Šerovićeva i dodaje da ova rešenja donosi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na osnovu Zakona o vodama.

U ovom Ministarstvu naglašavaju da su vode prirodno bogatstvo i da su u svojini Republike Srbije koje su uređene Zakonom o vodama.

- Tim propisom određene su i odgovarajuće obaveze koje se tiču korišćenja, zaštite i zahvatanja voda koje se koriste za piće - odgovaraju u Ministarstvu vodoprivrede.

- Svako zahvatanje voda, pa i voda koje se koriste za piće, ne može se obavljati bez vodne dozvole. Ovom dozvolom se utvrđuje način, uslovi i obim korišćenja voda, njome se praktično daje pravo na korišćenje voda i uslovi pod kojim režimom se to može vršiti. Dozvole se daju sa odgovarajućim rokom važenja a najduže na period od 15 godina - kažu u ovom ministarstvu.

Upravljanje vodovodnim sistemima, pa i izvorištem povereno je ili javnim preduzećima za regionalno vodosnabdevanje, JKP na teritorije opštine ili drugim subjektima, u zavisnosti od toga kome je izdata vodna dozvola - ističu u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju da su pitanja vezana za potrebna hidrogeološka istraživanja u nadležnosti organa nadležnih za geologiju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.