Izvor: eKapija | Ponedeljak, 18.03.2019.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Speleolozi iz Italije istražuju višegradske pećine - Značajna otkrića mogla bi da privuku turiste

Ilustracija
Grupa speleologa iz italijanskog grada Bolonja istražuje pećine na području opštine Višegrad, a u opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu da bi u slučaju značajnijeg otkrića to bila nova turistička ponuda.

- Turistička organizacija Višegrad pružila je pomoć u snalaženju na terenu, kao i u pronalaženju vodiča do lokacija na kojima se pećine nalaze. Pećine mogu biti zanimljive i u turističkoj ponudi, naročito za planinare i avanturiste koji vole prirodu - rekao je predstavnik Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić.

On je istakao da su istraživanja bila na području Višegradske župe i starog grada Dobruna, prenosi opštinski sajt pozivajući se na Srnu.

- Za sada su skicirali pet do šest pećina i prvi rezulati kažu da su zadovoljni onim što su našli. Istraživanja će biti nastavljena, a svi materijali biće dati na korišćenje Turističkoj organizaciji i Opštini Višegrad - napomenuo je Andrić.

Član Speleološkog društva iz Bolonje Luka Pizani rekao je da na području opštine Višegrad obilaze neistražene pećine.

- Naš cilj je da pronađemo pećine, mapiramo ih i kompletiramo dokumentaciju o ovoj neistraženoj regiji. Ovo istraživanje je avanturističkog karaktera, ali se može smatrati i eksploracijom geografskih regija. U svetu postoje regije koje su još netaknute, a pećine su svakako među njima - istakao je Pizani.

Luka Brosi iz italijanskog društva speleologa rekao je da su u Višegrad došli kako bi ispitali pećine, a speleološku akciju planiraju u avgustu, jer smatraju da je ovo područje gde ima mnogo pećina i u kojem će naći velika otkrića.

- Nakon ekspedicija objavićemo sve u našem časopisu, gde dokumentujemo naše obilaske sa podacima i fotografijama pećina. Kada objedinimo sve, dokumentaciju koju ćemo napraviti predaćemo lokalnim zvaničnicima - naveo je Brosi.

U Republici Srpskoj je do sada istraženo 14 pećina. Speleolozi tvrde da su sve one pravi biseri prirode, koji bi mogli primamiti hiljade turista.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.