Izvor: seebiz.eu | Nedelja, 17.03.2019.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kineski CCCC postaje partner Luke Trst

Ilustracija (Foto: stockphoto mania/shutterstock.com)
Luka Trst, koja u 18. marta obeležava 300 godina postojanja, nastaviće da se razvija uz pomoć kineskih investitora.

Lučka uprava će sledeće nedelje, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Italiji od 22 do 24. marta, potpisati sporazum koji predviđa, između ostalog, dalji razvoj železničke veze između Trsta i istočne Evrope.

Prema tim planovima, građevinska firma China Communications Construction Company (CCCC), koja trenutno gradi logistički čvor u Košicama u Slovačkoj, postala bi partner tršćanske luke.

Luka Trst je u 2018. godini pretovarila 62,7 miliona tona robe, što je za 1,2% više nego u 2017.

Osim Trsta, kineski CCCC trebalo bi da potpiše sličan sporazum i sa lukom u Đenovi.

Dolazak kineske delegacije u Italiju već nedeljama je glavna tema na Apeninskom poluostrvu. Očekuje se da će sporazume sa kineskim kompanijama potpisati vodeće italijanske banke, UniCredit i Intesa Sanpaolo, energetski div Eni, te brodogradilište Fincantieri. Najavljeno je i da će kineske kompanije potpisati ugovore o sponzorstvu sa nekim od italijanskih fudbalskih klubova.

Italija je pre desetak dana najavila da će zvanično podržati kinesku inicijativu "Pojas i Put". To bi bila prva podrška kineskom projektu jedne države iz Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G-7).

Kina je krajem 2013. predstavila inicijativu "Jedan pojas, jedan put" u cilju izgradnje novog puta svile povezivanjem kopnene i pomorske infrastrukture, trgovine, finansija, energetike i industrije između Kine, Azije, Evrope i Afrike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.