Izvor: Novosti | Nedelja, 17.03.2019.| 16:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd planira gradnju podzemne garaže kod Narodne biblioteke - Na tri nivoa 350 parking mesta

Ilustracija (Foto: chaoss/shutterstock.com)
Gradske vlasti Beograda nisu odustale od gradnje podzemne garaže tik uz Narodnu biblioteku na vračarskom platou. Urbanistički projekat ponovo se našao na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave. I dok je uprava Narodne biblioteke, još kada je 2006. počelo da se govori o gradnji garaže, strahovala da će to uništiti njihove depoe, sada veruju da problema neće biti. Ujedno, kako saznaju Novosti, i oni najavljuju proširenje svojih podzemnih kapaciteta.

Podzemna garaža "Narodna biblioteka" gradiće se tik uz biblioteku, a ulaz će biti iz Skerlićeve ulice blizu raskrsnice sa Braničevskom. Izlaz će biti bliže Nebojšinoj ulici, kod kuće vajara Đorđa Jovanovića koja je spomenik kulture. Objekat će biti ukopan sa tri poluetaže, imaće 351 parking mesto, 20 za osobe sa invaliditetom, lift, javni toalet. Površina će biti zatravljena i u potpunosti uklopljena u prostor, baš kako je prema idejnom rešenju zamislio arhitekta Branislav Mitrović.

I dok se pre više od 10 godina, kada se prvi put javila ideja o gradnji podzemne garaže na ovom mestu, podigla prašina zbog straha nadležnih iz Narodne biblioteke da će im to potkopati i urušiti depoe, sada bojazni nema.

- Garaža se, prema ovom projektu, grdi na drugoj parceli gde mi nemamo depoe, već samo neke sporedne prostorije - kaže Dragan Glišić, zamenik upravnika i rukovodilac Sektora za finansije, pravne i opšte poslove. - Verujem da će pri gradnji ispoštovati sve procedure, a ako to urade problema neće biti.

Glišić navodi i da je u planu širenje depoa same biblioteke, kao i da su već urađeni svi potrebni elaborati o statici i sastavu zemljišta.

- Dobili smo potvrdu da ovde može da se gradi, i to tri etaže u dubinu. Sa prostorom od 6.500 kvadrata, na dve etaže dobili bismo oko 11.000 kvadrata prostora gde bismo mogli da skladištimo i čuvamo sve dragocenosti - objašnjava Glišić za Novosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.