Izvor: RTV | Nedelja, 17.03.2019.| 16:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kragujevcu otvoren savremeni CNC trening centar

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Savremeni CNC trening centar, čiji je cilj da mlade od 18 do 35 godina dodatno obuči za zanimanje operater mašinske obrade na CNC mašinama, svečano je otvoren 14. marta u Kragujevcu.

Kako je istakao Aleksandar Pajić, savetnik ministra prosvete nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih, trening centar će omogućiti da Kragujevac i čitava Šumadija hvataju korak sa izazovima četvrte industrijske revolucije.

- On će ubrzati razvoj obrazovanja, ali i tehnološku transformaciju i ekonomski razvoj u oblastima mašinstva, primenjene elektrotehnike i informacionih tehnologija - rekao je Pajić.

Savetnik ministra je istakao da je CNC trening centar odličan primer reforme stručnog obrazovanja koji spaja obrazovne ustanove i privredu, a s ciljem razvoja ekonomije Srbije.

Centar je uspostavljen u okviru javno-privatnog partnerstva između Grada Kragujevca, nekoliko najuspešniji privatnih kompanija i Srednje stručne škole u Kragujevcu, koja ove godine obeležava 165 godina postojanja.

Pajić je rekao da je u tekućoj školskoj godini Ministarstvo prosvete u stručnim školama započelo realizaciju 18 novih obrazovnih profila.

- Za sve ove profile izrađeni su standardi kvalifikacija, planovi i programi nastave i učenja zasnovani na ishodima kao i moderni normativi prostora, opreme i nastavnih sredstava i vrste stručne spreme nastavnika, stručnih saradnika i pomoćnih nastavnika - objasnio je Pajić.

Savetnik ministra je istakao da se većina novih obrazovnih profila realizuje kroz neki od vidova saradnje škola sa poslodavcima "što je osnovna odrednica svih reformi stručnog obrazovanja u celini".

- Pomenute promene obezbeđuju porast kvaliteta stručnog obrazovanja i dostizanje predviđenih standarda kvalifikacija i ishoda učenja - rekao je Pajić.

On je zaključio da se njima ostvaruje jedan od najvažnijih strateških ciljeva u oblasti stručnog obrazovanja da se obuhvat upisa učenika profilima zasnovanim na standardu kvalifikacija iz godine u godinu povećava i da se olakša i ubrza njihov prelazak iz sveta obrazovanja u svet rada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.