Izvor: Tanjug | Petak, 15.03.2019.| 14:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Informacioni sistem E-turista do kraja 2020. godine

(Foto: sebra/shutterstock)
Zakonom o ugostiteljstvu predviđeno je formiranje centralnog informacionog sistema koji će sadržati podatke o onima koji pružaju usluge i objektima za smeštaj, a državni sekretar u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma Miroslav Knežević za Tanjug kaže da bi ovaj sistem trebalo da proradi do kraja 2020. godine.

Predviđeno je da se putem sajta E-turista evidentiraju pružaoci usluga, smeštaja i objekata za smeštaj i da se unose drugi podaci iz ugostiteljske, nautičke i turističke oblasti, a Knežević kaze da će pored ministarstva, lokalnih samouprava i drugih institucija kroz ovaj sistem i sami pružaoci usluge smeštaja prijavljivati i evidentirati svoje goste.

- Sistem će sadržati sve potrebne podatke o pružaocima usluga smeštaja, o broju kategorisanih smeštajnih jedinica, broju ležaja koji se izdaju - kaže on i dodaje da će tako postojati tačni podaci za dobru analitiku kako bi mogle da se planiraju aktivnosti u ugostiteljstvu i turizmu.

Knežević kaže da će radna grupa predložiti projektni zadatak za izradu ovakvog sistema kancelariji za informacione tehnologije i eupravu pri kabinetu premijerke.

Zakonom o ugostiteljstvu biće omogućeno da vlasnici objekata koji nude smeštaj turistima u domaćoj radinosti sami prijavljuju goste, a ne kao do sada preko posrednika, pa tako vise neće plaćati proviziju, a Knežević kaže da je dodatna povoljnost za njih što će od prvog jula moći porez da plaćaju paušalno.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.