Izvor: RTS | Petak, 15.03.2019.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova Nacionalna laboratorija u Batajnici u potpunosti će kontrolisati bezbednost hrane

Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Svestan sam da stanovništvo loše percipira bezbednost hrane u Srbiji, ali, situacija se menja, istakao je gostujući na RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da će Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici biti krovna laboratorija u Srbiji koja će kontrolisati bezbednost hrane i raditi superanalize.

- Revizijom Zakona o hrani dobijamo širi opseg nadležnosti za našu državnu Nacionalnu referentnu labaratoriju, kako u pogledu mleka, tako i u pogledu ostale hrane. Dobijamo mogućnost da imamo jednu instituciju koja će biti krov i koja će kontrolisati sve i koja će biti opremljena tako da može da kontroliše svaku laboratoriju koja postoji u Srbiji - objašnjava Nedimović.

Laboratorija će imati potrebnu opremu da obavi sve potrebne analize, a iza rezultata će stati država.

- Država će u novoformiranoj labaratoriji u Batajnici raditi takozvanu superanalizu. Na taj način zaokružićemo kontrolu celog sistema hrane, od mleka, preko viršli i kobasica do pesticida i mikrotoksina - naglasio je ministar i dodao da će država imati uvid u više od 90% najosetljivijeg i najranjivijeg tržišta hrane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.