Izvor: Tanjug | Petak, 15.03.2019.| 10:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

EPS Distribucija predaje Beogradu mrežu sa oko 110.000 svetiljki

(Foto: Take Photo/shutterstock.com)
EPS Distribucija će do leta 2019. predati gradu Beogradu u nadležnost kompletnu mrežu javnog osvetljenja sa više od 110.000 svetiljki, što će ubrzati proceduru otklanjanja kvarova i pojednostaviti investiranje u nove mreže, izjavio je danas direktor tehničkog sistema EPS Distribucije Radisav Urošević.

On je Tanjugu rekao da je prenos u nadležnost JKP Javno osvetljenje sada moguć pošto je u prethodne dve i po godine obavljen veliki posao razdvajanja distributivne i komunalne delatnosti na mreži.

- Javna rasveta ima oko 50.000 metalnih stubova koje vidite kao mrežu javnog osvetljenja i oko 60.000 svetiljki na stubovima distributivne mreže - kazao je Urošević.

Precizirao je da ukupno u Beogradu ima oko 80.000 svetiljki u užem gradskom području, as prigradskim opštinama nešto više od 110.000 svetiljki.

- Procedura za primopredaju nadležnosti između Elektrodistribucije i grada Beograda je krenula i očekujemo da se to uradi za oko dva do tri meseca, čime će biti značajno pojednostavljena prijava i otklanjanje kvarova, kao i investiranje u nove mreže - rekao je Urošević.

Objasnio je da se oko 50.000 rasvetnih tela nalazi na metalnim bulevarskim stubovima i da su oni vrlo jednostavni za predaju u gradsku nadležnost, jer se ustanovljavanjem "mesta merenja" potpuno odvaja mreža javnog osvetljenja od distributivne mreže.

- Drugi segment su svetiljke koje se nalaze na betonskim ili ređe drvenim stubovima elektrodistributivne mreže. Tu predajemo samo liru i svetiljku, odnosno nosač svetiljke i svetiljku. Njih ima više nego svetiljki na metalnim stubovima - rekao je Urošević.

Javna rasveta je, kako kaže, nekada bila u sklopu Elektrodistribucije Beograd, tako da je grad finansirao, a Distribucija gradila, pa je kompletna javna rasveta bila osnovno sredstvo Elektrodistribucije.

- Po važećim zakonima, razdvojena je komunalna i distributivna delatnost, pa Distribucija obavlja distribuciju energije do krajnjih potrošača, dok javna rasveta ima komunalnu obavezu izgradnje i održavanja javnog osvetljenja - objasnio je Urošević.

EPS Distribucija je da bi se to uradilo morala da uskladi svoje poslovanje sa važećim zakonima i napravi "mesta merenja" na granici razdvajanja distributivne i komunalne delatnosti.

Kvarovi se trenutno prijavljuju i Elektrodistribuciji i Kol centru Javnog osvetljenja, pa EPS obaveštava svoju službu održavanja koja dalje traži od Javnog osvetljenja otklanjanje kvara, što otežava održavanje i usporava otklanjanje kavra za pet do sedam dana.

Urošević je istakao da će vrlo brzo grad imati punu nadležnost nad javnom osvetljenju.

- Da bismo na našim stubovima mogli da predamo mrežu Javnom osvetljenju i svetiljke, bilo je potrebno gole provodnike zameniti kablovskim snopovima koji u sebi sadrže dva provodnika koji se koriste isključivo za javno osvetljenje, tako da se tek posle tog obimnog posla može izvršiti potpuno razdvajanje između Javnog osvetljenja i Distribucije - dodao je Urošević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.