Izvor: Tanjug/Beta | Petak, 15.03.2019.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kineski investitori dosad preuzeli 28.000 kompanija u Evropskoj uniji

(Foto: Maryna Pleshkun/shutterstock.com)
Kineski investitori su 2007. godine imali većinsko vlasništvo u oko 5.000 kompanija u Evropskoj uniji, a za 10 godina taj broj je premašio 28.000, prenosi portal Seebiz.

Samo u 2017. godini oni su u EU obavili 114 akvizicija ili spajanja, a koncentisani su u nekoliko sektora - IT i automobilskoj i aeronautičkoj industriji.

I ulagači iz Indije su u istom periodu znatno povećali broj firmi koje kontrolišu, i to sa 2.000 na 12.000, a ruski sa 1.600 na 12.000.

U izveštaju koji je objavila Evropska komisija, piše da strani vlasnici kontrolišu oko 3% kompanija u EU i 35% imovine, a zapošljavaju 16 miliona radnika.

Na tradicionalne ulagače iz razvijenih ekonomija kao što su SAD, Kanada, Švajcarska, Australija i Japan otpada više od 80% imovine u stranom vlasništvu.


Kineski parlament usvojio novi zakon o investicijama

Kineski parlament usvojio je danas novi zakon koji garantuje jednak tretman stranih investitora sa domaćim firmama, javila je agencija Frans pres i dodala da bi se novi zakon mogao protumačiti kao odgovor na trgovinske pritiske SAD.

Parlament je sa 2.929 glasova za, osam protiv i osam uzdržanih, usvojio zakon koji bi trebalo da odgovori na ranije strepnje stranih preduzeća u Kini, koja su se žalila da nemaju isti tretman kao i lokalne kompanije.

Zakon su odmah kritikovale američke i evropske privredne komore, jer će zakon primenjivati kineski sudski organi, koje strani investitori optužuju da favorizuju lokalna preduzeća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.